Versterking Invest International betaalt zichzelf terug

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
19-08-2024

Meer dan 60 ondernemers en VNO-NCW hebben een brief aan het kabinet ondertekend met het verzoek te investeren in verdere groei van Invest International. ‘Deze investering verdient zichzelf meer dan terug voor de Nederlandse belastingbetaler. Bovendien kan Nederland zo concurrerend blijven in de concurrentie met andere Westerse landen’, aldus de brief.   

 

Invest International financiert, namens de Nederlandse overheid, met succes internationale projecten die bijdragen aan het Nederlandse verdienvermogen en duurzame groei. Van duurzame energieprojecten tot water-, landbouw- en projecten in de maakindustrie. Zowel in landen om ons heen als landen verder weg. Vooral veel mkb-bedrijven profiteren van de dienstverlening van Invest international.

 

‘Niet achterblijven’

De afgelopen jaren hebben landen als Frankrijk, Denemarken, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hun internationale financiering stevig gekoppeld aan hun innovatie- en handelsbeleid. ‘Nederland kan hierin niet achterblijven, omdat anders een ongelijk internationaal speelveld ontstaat’, aldus de brief.

 

Sneller gegroeid dan verwacht

Volgens de brief -die door VNO-NCW namens de ondernemers is verstuurd- heeft Invest International, sneller dan verwacht, groei doorgemaakt omdat in korte tijd veel Nederlandse bedrijven gebruik hebben gemaakt van het unieke financieringsaanbod. De ondernemers vragen de overheid om deze positieve lijn door te zetten en een verdere kapitaalstorting te doen, zodat ook komende jaren Invest International vooruit kan en bedrijven kan ondersteunen om marktaandeel te veroveren op nieuwe markten.

 

Driedubbele winst voor de belastingbetaler

‘De tijd is rijp om Invest International de ruimte te geven om verder te groeien. Dit zorgt bovendien voor driedubbele winst. Het financieren van Nederlandse bedrijven versterkt onze economie, levert dividend op voor de belastingbetaler én levert een belangrijke bijdrage aan zaken als duurzaamheid’, aldus de brief.

 

Meer impact blijven maken

Met een nieuwe kapitaalinjectie kan Invest International zorgen voor nog meer impact. Iedere geïnvesteerde belastingeuro komt via Invest International terug met dividend en levert daarnaast een extra rendement van 80 cent op voor de Nederlandse economie. Bovendien draagt Invest International, door het stimuleren van internationale handel en investeringen, concreet bij aan de in het hoofdlijnenakkoord genoemde doelen van voedselzekerheid en watermanagement, en in algemene zin aan de veiligheid en weerbaarheid van Nederland, ons concurrentie- en verdienvermogen en aan onze welvaart.

 

Achtergronden

Voorheen konden Nederlandse (mkb) bedrijven vaak zakendoen met eigen Nederlandse banken. Dat is veel lastiger geworden bij allerlei internationale projecten. Invest International draagt bij aan het oplossen van financiering van de buitenlandactiviteiten van bedrijven, in het bijzonder van het mkb. Hierbij gaat het om grote water-, infrastructurele-, industrie- en landbouwprojecten waarbij het Nederlandse bedrijfsleven een belangrijke rol speelt. Dankzij de financiering van Invest International kunnen deze projecten -waarvan zowel de ontvangende landen als Nederland profiteren- toch doorgang vinden waar dit voorheen lastig was.  

 

Meer weten?

Meer informatie over wat Invest International doet vind je hier: www.investinternational.nl