Digitale euro: het beste in de ijskast

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
29-01-2024

Michiel Hoogeveen, lid van het Europees Parlement voor JA21/ECR

 

Innoveren of sterven. Het is een van de meest belangrijke lessen uit het bedrijfsleven. Denk aan het bekende bedrijf Kodak, dat failliet ging nadat het niet op tijd meeging met de digitalisering van fotografie. Toen Facebook in 2019 zijn eigen digitale munt Libra aankondigde, zagen de centrale banken dat als hun potentiële ‘Kodak-moment’. Hoewel de revolutie uitbleef en Libra een stille dood stierf, was de Europese Centrale Bank al begonnen met de ontwikkeling van een eigen digitale euro.

 

‘Snel, veilig en inclusief’

Wat zijn volgens de ECB de belangrijkste drijfveren achter de digitale euro? President Christine Lagarde beweert dat het een ‘snel, veilig en financieel inclusief betalingsalternatief’ zal zijn. Zij gelooft ook dat de Chinese digitale yuan (eCNY), geïntroduceerd in 2020, een dominante mondiale rol zou kunnen spelen en zo het Europese betalingslandschap kan bedreigen.

Het toont aan dat de digitale euro een oplossing is op zoek naar een probleem. Al die zogenaamde voordelen hebben wij namelijk al met chartaal of giraal geld. Er is een steeds groter aanbod voor directe betalingen en het depositogarantiestelsel beschermt ons spaargeld. Wat betreft de dreiging die uit China komt: volgens de Chinese tegenhanger van de ECB is de eCNY slechts verantwoordelijk voor 0,13 procent van de totale yuan in omloop. Niet bepaald de tekenen van een opkomende, mondiale reservevaluta.

 

IJskast

In het huidige betalingslandschap is er simpelweg geen business case voor een digitale euro. Het zal verwarring veroorzaken bij mensen en op de financiële markten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er centrale banken zijn die de introductie ervan herzien of uitstellen.

Uiteraard staat het de Europese Centrale Bank vrij om met de techniek te experimenten. Mocht het ‘Kodak-moment’ van de betalingssector er dan toch komen, dan kunnen ze nog altijd overgaan tot invoering. Maar tot die tijd, houden we de digitale euro het beste in de ijskast.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.