PBL geeft korte reflectie op hoofdlijnenakkoord

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
13-06-2024

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft deze week een reflectie op het Hoofdlijnenakkoord gepubliceerd. Op drie brede gebieden doet het aanbevelingen: klimaat, energie en grondstoffen; Regio: wonen, bereikbaarheid en ruimtelijke ordening; en Landbouw en natuur. Deze aanbevelingen kunnen input zijn voor de uitwerking van het Hoofdlijnenakkoord.

 

Klimaat en energie

Rond klimaat en energie adviseert het planbureau om nu alternatief beleid voor te bereiden om de klimaat- en energiedoelen voor 2030 te halen - aangezien diverse maatregelen controversieel waren verklaard dreigt anders vertragign en het niet halen van doelen. PBL adviseert daarnaast regie op de ruimtelijke inpassing van de energietransitie, óók op de Noordzee. Nieuwe kerncentrales kunnen bijdragen aan de robuustheid van de elektriciteitsvoorziening. Verder adviseert PBL om het klimaatplan en het Nationaal Plan Energiesysteem te gebruiken om een energie- en grondstoffenstrategie voor de periode tot 2050 te ontwikkelen. Internationale samenwerking is hierbij essentieel - ook voor strategische autonomie.

 

Ruimtelijke ordening en wonen

Bij ruimtelijke ordening en wonen geeft het PBL aan dat een coordinerend minister regie moet voeren. Voor wonen moet er naast aantallen woningen ook aandacht zijn voor de kwaliteit van de leefomgeving. En waarschuwt PBL dat het inkorten van procedures woningzoekenden kan helpen, maar het draagvlak rond omwonenden kan verminderen. Bij bereikbaarheid ziet PBL graag dat er (regionale) bereikbaarheidsdoelen worden gezet. Er wordt geconstateerd dat er extra geld is voor ontsluiting van woongebieden - maar niet voor overige spoor- en wegverbindingen.

 

Landbouw en natuur

Voor landbouw en natuur wordt aangegeven dat er goede ecologische onderbouwing nodig is als de kritische depositiewaarde uit de nationale wetgeving wordt gehaald. PBL constateert dat er nu incidenteel geld beschikbaar wordt gesteld voor innovatie, opkoopregelging en 500ml voor structureel voor agrarisch natuurbeheer. Wel is het Transitiefonds geschrapt, waardoor op langere termijn minder middelen beschikbaar zijn. Het zal volgens PBL nodig zijn om te investeren in uitvoering om publieke middelen effectief te kunnen besteden.

 

Het rapport is te downloaden van de website van PBL