COEN-Enquête: Ondernemersvertrouwen krabbelt iets op

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
16-08-2024

Hoewel nog altijd negatief is het ondernemersvertrouwen weer iets verder opgekrabbeld. Dat blijkt uit de laatste Conjunctuurenquête die elk kwartaal wordt gehouden door het CBS in samenwerking met KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW (zie bijlage). Het gebrek aan gekwalificeerde medewerkers blijft veruit het grootste probleem voor ondernemers.

 

Negatief

In de meeste bedrijfstakken is het ondernemersvertrouwen het afgelopen kwartaal gestegen, maar nog altijd negatief. Zie voor een uitsplitsing naar sectoren bijgevoegd rapport (of zie het CBS).

 

‘Personeelstekorten het grootste probleem’

De personeelskrapte blijft voor veel ondernemers het grootste probleem. Bij zo’n 35 procent van de ondernemers leidt dit inmiddels ook tot toenemende werkdruk voor het personeel. De krapte – als gevolg van de vergrijzing – laat zich inmiddels over vrijwel alle sectoren voelen. Met stip op twee staat onvoldoende vraag naar de producten of diensten als grootste knelpunt.

 

Economische vooruitzichten onzeker

Ondanks de positievere groeicijfers van gisteren – en hoewel bijna 65 procent van de ondernemers het eerste halfjaar van 2024 met winst kon afsluiten – blijven de economische vooruitzichten volgens de ondernemersorganisaties onzeker. Dit verklaart ook dat het ondernemersvertrouwen per saldo negatief blijft. Zo daalt de arbeidsproductiviteit al langer en komt een deel van de recente economische groei in het tweede kwartaal door overheidsconsumptie en de export die toeneemt, maar nog steeds lager is dan vorig jaar. Verder is sprake van economische onzekerheden door onder meer zaken als de gespannen relatie tussen de VS en China, de Amerikaanse verkiezingen, de aanhoudend hoge energieprijzen (inclusief de oplopende netwerkkosten voor elektra in Nederland ten opzichte van ons omringende landen) en andere stijgende kosten.

 

Meer weten?

Lees via onderstaande link het hele rapport van het CBS en partners.