Kabinet maakt juiste keuze in encryptie-debat

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
21-01-2016

Soms botst het belang van bedrijven om informatie te beschermen met opsporingsbelangen. Voor ondernemingen is versleuteling van data een cruciaal middel om hun gegevens en netwerken te beschermen, maar inlichtingendiensten en opsporingsinstanties moeten voldoende uitgerust zijn om langs digitale weg terrorisme en criminaliteit aan te pakken. Toch is het goed dat het kabinet geen wettelijke maatregelen wil nemen tegen encryptie van computergegevens.

Het kabinet moest een lastige afweging maken omdat overheid, bedrijfsleven en burgers steeds meer gebruikmaken en afhankelijk zijn van encryptie. Daarbij kan worden gedacht aan de veilige opslag van wachtwoorden en back ups, internetbankieren en het beschermen van computers tegen diefstal. De ministers Kamp van Economische Zaken en Van der Steur van Veiligheid en Justitie stellen dat cryptografie een sleutelrol speelt in de samenleving. Daarom zou 'het op dit moment niet wenselijk zijn om beperkende wettelijke maatregelen te nemen ten aanzien van de ontwikkeling, de beschikbaarheid en het gebruik van encryptie binnen Nederland', zeggen zij. Encryptie is bovendien een wereldwijde praktijk. Dat maakt de mogelijkheden voor nationale maatregelen beperkt.

Vertrouwen in veilige communicatie en opslag is ‘essentieel voor de groeipotentie van de Nederlandse economie', zoals het kabinet met recht zegt. Die potentie zit vooral in de digitale economie. Het verbieden van versleuteling zou een belangrijke beveiligingsmethode uit het arsenaal van het bedrijfsleven hebben gehaald.

Dit artikel komt uit de print Forum