‘De TTC moet als platform dienen voor de EU en de VS om gezamenlijk mondiale uitdagingen aan te pakken en het concurrentievermogen te versterken’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
25-05-2023

De Trade and Technology Council (TTC) is een trans-Atlantisch forum ter bevordering van de samenwerking op het gebied van handel en technologie gerelateerde vraagstukken. Het doel van de TTC is het bevorderen van trans-Atlantische handel en investeringen, het versterken van technologisch en industrieel leiderschap, het stimuleren van innovatie, en het bevorderen van  opkomende technologieën en infrastructuur en compatibele normen en voorschriften aan te moedigen. Op 30 en 31 mei vindt de volgende ministeriële bijeenkomst tussen ambtenaren van de EU en VS plaats in Zweden. Luisa Santos, plaatsvervangend directeur-generaal bij BusinessEurope, schetst welke zaken van belang zijn voor het Europese bedrijfsleven.

 

‘De TTC moet als platform dienen voor de EU en de VS om gezamenlijk mondiale uitdagingen aan te pakken en het concurrentievermogen te versterken’

De volgende Trade and Technology Council (TTC) Ministerial Meeting tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten vindt op 30 en 31 mei plaats in Zweden. Dit is voor beide partijen een gelegenheid om hun politieke toewijding ten aanzien van de trans-Atlantische betrekkingen te bevestigen. We moeten de bestaande handelsirritaties aanpakken die in grote mate het gevolg zijn van de Amerikaanse Inflation Reduction Act (IRA), en we moeten onze samenwerking versterken met het oog op de toenemende geopolitieke spanningen.

 

De verschillende crises van de afgelopen jaren hebben het economische en concurrentieklimaat voor bedrijven veranderd. De op regels gebaseerde internationale orde staat onder druk en de geopolitieke spanningen nemen toe. Een model van economische ontwikkeling gebaseerd op mondiale waardeketens, samenwerking en marktintegratie wordt ter discussie gesteld. Veiligheidsoverwegingen gaan boven economische prioriteiten. Dit leidt tot een steeds onzekerder geo-economisch klimaat, waardoor het voor bedrijven steeds moeilijker wordt om zaken te doen.

 

In deze context is de TTC belangrijker dan ooit. Het moet dienen als platform voor de EU en de VS om gezamenlijk een aantal van deze mondiale uitdagingen aan te pakken, het concurrentievermogen te versterken, gemeenschappelijke risico’s vast te stellen en de samenwerking te versterken.

 

Wat zijn nu de verwachtingen van het Europese bedrijfsleven voor de aankomende ministeriële bijeenkomst van de TTC? Allereerst, dat de TTC meer oplevert op het gebied van handel. De TTC heeft al significante verbeteringen gebracht op het gebied van trans-Atlantische technologische samenwerking, maar blijft achter met concrete maatregelen om de handel te bevorderen. We moeten bijvoorbeeld de processen voor conformiteitsbeoordeling efficiënter maken, de regeldruk verminderen, en vertragingen en dubbele goedkeuringseisen in verschillende sectoren - zoals machines of medische hulpmiddelen - wegwerken. Wij zien grote mogelijkheden in het trans-Atlantische initiatief voor duurzame handel. Dit bevordert namelijk handel en investeringen in schone goederen, technologieën en diensten en biedt een mogelijkheid om tot gezamenlijke technische normen te komen.

 

Ten tweede zouden wij graag een definitieve oplossing zien voor reeds lang bestaande geschillen in verband met burgerluchtvaartuigen, staal en aluminium. Het afronden van de besprekingen over de wereldwijde regeling inzake duurzaam staal en aluminium vóór de deadline in oktober is belangrijk om rechtszekerheid te bieden en het ondernemingsklimaat aan beide zijden van de Atlantische Oceaan te verbeteren.

 

De Inflation Reduction Act staat centraal in veel discussies tussen de EU en de VS en het sluiten van een trans-Atlantische overeenkomst over kritieke grondstoffen is een topprioriteit voor het Europese bedrijfsleven. Deze overeenkomst is belangrijk om het concurrentieklimaat voor onze bedrijven te verbeteren, maar is ook een teken dat de EU en de VS bereid zijn samen te werken om gezamenlijk onze economieën te verduurzamen.  

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.