Vierde Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) - juli 2014

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
10-07-2014

Cybercriminaliteit en digitale spionage blijven de grootste dreigingen voor bedrijfsleven en overheid. Dit blijkt uit het vierde Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN), dat de minister Opstelten van Veiligheid & Justitie vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Net als in voorgaande jaren neemt de potentiele impact van cyberaanvallen en verstoringen, door de steeds verder gaande digitalisering, alleen maar toe. Een andere opvallende bevinding is het gebrek aan zogenaamde ICT duurzaamheid. Een voorbeeld hiervan is het risico verbonden aan het toenemende aantal apparaten dat aan internet is verbonden, terwijl de software van de apparaten niet voor langere tijd door de leveranciers onderhouden kan worden. Verder constateert het rapport dat het individuele privacybelang en het belang van vertrouwelijkheid van informatie onder druk kan komen te staan door de trend van grootschalige dataverzameling.

Geen grote verschuivingen
Op hoofdlijnen zijn er ten opzichte van het voorgaande CSBN geen grote verschuivingen waarneembaar. Van de activiteiten van beroepscriminelen en van staten gaan nog steeds de grootste dreigingen uit. Grootschalige verstoringen van de digitale infrastructuur kunnen binnen de vitale sectoren leiden tot uitval of ontwrichting van de dienstverlening en daarmee tot ongewenste maatschappelijke effecten. Grip op informatie wordt steeds belangrijker. Gebruik en misbruik van persoonsgegevens en data brengt grote uitdagingen op het gebied van cybersecurity met zich mee. Deze ontwikkelingen zorgen er voor dat de digitale weerbaarheid van Nederland onder druk blijft staan.

Inzet overheid
In zijn reactie benadrukt minister Opstelten dat hij blijft inzetten op detectie, analyse en respons, om op die manier digitale aanvallen zo snel mogelijk te detecteren. Ook benadrukt hij het belang van een krachtige aanpak van cybercrime. Daarnaast wordt blijvend ingezet op het stimuleren van cybersecurity-onderwijs. Het is essentieel voor de weerbaarheid van Nederland dat er voldoende cybersecurity-experts zijn en dat zowel publieke als private partijen voldoende kennis hebben om de snelle ontwikkelingen bij te houden en, waar mogelijk, voor te zijn.

Gedeelde verantwoordelijkheden
VNO-NCW en MKB-Nederland benadrukken het grote belang van veilige en betrouwbare ICT voor onze samenleving. De toenemende afhankelijkheid van ICT en internet maakt onze samenleving steeds kwetsbaarder voor misbruik en uitval. Digitale veiligheid is dan ook van essentieel belang. Alle partijen -overheid, bedrijfsleven en burger- hebben een eigen verantwoordelijkheid om de eigen kwetsbaarheid te verkleinen.
De aandacht voor cybersecurity is het afgelopen jaar toegenomen. Publieke en private partijen nemen maatregelen om de weerbaarheid, bijv. tegen DDoS-aanvallen, te vergroten. Veel van de weerbaarheidsinitiatieven die in de vorige editie van het CSBN werden genoemd, zijn inmiddels gestart of al in volle uitvoering. Er moeten echter nog grote stappen worden gezet. Ook blijft een brede groep van organisaties achter bij het nemen van de noodzakelijke basismaatregelen. Mede hierom is MKB-Nederland gestart met de campagne stopcybercrime.nu. die laat zien dat met vrij eenvoudige maatregelen al een flinke stap voorwaarts kan worden gezet.

Het Cyber Security Beeld Nederland wordt jaarlijks door het Nationaal Cyber Security Centrum gepubliceerd en komt tot stand in nauwe samenwerking met publieke en private partijen. Doel is het bieden van inzicht in ontwikkelingen, belangen, dreigingen en weerbaarheid op het gebied van cybersecurity over de periode april 2013 tot en met maart 2014. De focus van het CSBN ligt op de ontwikkelingen in Nederland. Ook belangwekkende ontwikkelingen in het buitenland zijn meegenomen.