Meer geld nodig voor opsporing cybercrime

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
29-06-2016

Over vijf jaar heeft 50 procent van alle criminaliteit te maken met een computer. Procureur-generaal Gerrit van de Burg waarschuwde daar onlangs voor in Nieuwsuur. En hij zou daar wel eens gelijk in kunnen krijgen. Nu al is één op de drie ondernemers slachtoffer van cybercrime. Dat is een stijging van maar liefst 30 procentpunt sinds de vorige keer dat Forum daar onderzoek  naar deed (2013). Ook uit net verschenen onderzoek van Accenture blijkt dat bedrijven vaak geconfronteerd worden met allerlei vormen van cybercrime, zoals datadiefstal. Maar liefst 57 procent van de internationale ondernemingen heeft daar inmiddels mee te maken gehad. De schade door datadiefstal bedraagt jaarlijks nu al 2.000 miljard euro. Als er niet meer tegen gedaan wordt, kan die schade zomaar oplopen tot zo’n 90.000 miljard euro per jaar.

Geen prioriteit politie
Gek genoeg krijgt deze vorm van criminaliteit nog lang niet genoeg aandacht. Niet van de politie en niet van justitie. Volgens hoogleraar Wouter Stol in deze Forum omdat de politie veel te laat doorkreeg dat cybercrime geen tijdelijk project is. Er wordt nu wel een grote inhaalslag gemaakt. Maar of dat het vertrouwen van ondernemers sterkt? De overgrote meerderheid doet nu in elk geen aangifte van een digitale aanval. Heeft geen zin, stellen ze. De politie heeft niet genoeg kennis om actie te ondernemen.

Meer geld voor opsporing nodig
Het Openbaar Ministerie heeft al gezegd dat officieren van justitie, die zich bezighouden met cybercriminaliteit, worden bijgeschoold. Nu moet ook de politie meer geld krijgen voor opsporing, zodat criminelen ook daadwerkelijk opgepakt en vervolgd kunnen worden. Daar komt de politie niet of onvoldoende aan toe op dit moment. 

Ondernemer moet ook aan de slag
Maar het is te makkelijk om alleen maar naar de overheid te wijzen. Lang niet alle ondernemers beschouwen cybersecurity als topprioriteit. Sterker nog, meer dan een derde ziet investeringen in digitale veiligheid zelfs als weggegooid geld, blijkt ook uit het onderzoek van Accenture. Onbegrijpelijk: cybersecurity is allang geen zaak meer van de afdeling it, maar van het management. Tijd voor politie en ondernemers om alle zeilen bij te zetten.

 

Els Prins
strategisch beleidsadviseur
+31 70 3490 318