9 MRT, 2021 • Verkiezingen

Doet de PVV van Geert Wilders wel genoeg voor ondernemers?

Beste Geert Wilders, Deze keer hield je het niet bij een A4’tje, maar kwam je met een dik pakket aan plannen. Ondernemers hadden dus wat te lezen. Maar wat vinden ze eigenlijk van jouw plannen?

 

Vier jaar geleden verraste je vriend en vijand met een verkiezingsprogramma van slechts één pagina. Niet dat de boodschap niet duidelijk was: weg met de islam, weg met Europa, meer politie op straat. Deze keer ligt er een veel dikker pakket aan ideeën, plannen en voornemens. De PVV wil investeren in de zorg, in onderwijs, lagere belastingen en minder geld naar Europa. ‘Massa-immigratie’ en klimaatsubsidies, daar moet een eind aan komen. Meer blauw op straat, hogere celstraffen en stoppen met ontwikkelingshulp. Zomaar een greep uit jullie programma.

 

Maar hoe denken ondernemers daar eigenlijk over? Nou, we delen jullie visie op Nederlanders van niet-westerse afkomst niet. Ook dat zijn ondernemers, werknemers en klanten, die er gewoon bij horen in Nederland. Ook jullie beeld van klimaatverandering – ‘het bestaat gewoon niet’ – herkennen wij absoluut niet. Toch kunnen we elkaar ook wel vinden, bijvoorbeeld in jullie aandacht voor de woningmarkt, voor cybercrime, en voor de veranderende arbeidsmarkt.

Drie goede plannen van de PVV:

 

Aandacht voor wonen en de woningmarkt

Wonen is een grondrecht – maar een fatsoenlijk, betaalbaar dak boven je hoofd is allang niet meer vanzelfsprekend in Nederland, opent de PVV de plannen voor de woningmarkt. Nederland komt honderdduizenden woningen tekort en dat tekort gaat de komende jaren alleen maar oplopen. Doorstroom is er nog nauwelijks. Ook ondernemers signaleren dat er werk aan de winkel is. Jullie plan om meer midden-huur woningen te bouwen kan dan ook op onze steun rekenen. En ook wij willen meer koopwoningen voor starters, gezinnen en ouderen, net als goed kijken naar welke regels rondom stikstof en pfas beter en anders kunnen zodat er sneller gebouwd kan worden. Daarom stellen wij ook voor dat er door centrale regie voor wordt gezorgd dat 1 miljoen extra huizen in 2035 realiteit wordt. Bouwen, bouwen, en nog eens bouwen dus. Wat jullie niet noemen, is de aandacht voor het verduurzamen van huizen. Maar dat is wat ons betreft ook een nodige toevoeging voor het woningmarktbeleid van het nieuwe kabinet. Dat zorgt ervoor dat de bestaande woningvoorraad gelijk toekomstbestendig wordt gemaakt.

Tijd dat er meer wordt gebouwd, want anders krijg je dit soort oplossingen: ‘Wonen op een bedrijventerrein kan echt niet’

 

Steun voor ondernemers én voor de arbeidsmarkt

Als werkgeversorganisaties zijn we er sinds het uitbreken van de coronacrisis al mee bezig, samen met vakbeweging en overheid: goede steunpakketten om ondernemingen door de coronacrisis te slepen. We zijn dan ook blij te lezen in jullie programma dat jullie dit ook belangrijk vinden. Ook vinden wij net als de PVV dat ondernemers niet zomaar verplicht kunnen worden met hun ‘levenswerk’ te stoppen als daar geen adequate steun tegenover staat. Net als het aanpakken van de problemen bij verschillende contractvormen, waardoor zowel ondernemers als werkgevers door de bomen het bos niet meer zien. Al is een zekere vorm van flexibiliteit natuurlijk onmisbaar. Onderdeel hiervan zou het opzetten van een goede ‘infrastructuur’ moeten zijn om ervoor te zorgen dat werknemers die hun baan kwijt raken, weer snel een nieuwe vinden. Daar is wel voor nodig dat zowel de overheid, ondernemers als werknemers zich daarvoor inzetten. Helpen jullie daar ook aan mee? Want blijvende inzetbaarheid én goede scholing is erg belangrijk.

Lees ook dit interview met Kim Putters: ‘Nederland heeft de juiste papieren om de kloof te dichten’

Wie is Geert Wilders?Geert Wilders (57) is een veteraan onder de lijsttrekkers. AI sinds 1998 zit hij onafgebroken in de Tweede Kamer. Eerst voor de VVD, vanaf 2004 als afgesplitst Kamerlid en sinds 2006 als lijsttrekker (en enig lid) van de PVV. Wilders werd geboren in Venlo en volgde in Amsterdam de hbo-studie sociale verzekeringen. Na een korte carrière bij de Ziekenfondsraad en de Sociale Verzekeringsraad, belandde hij in de politiek. Eerst als beleidsmedewerker (VVD), later als gemeenteraadslid (Utrecht) en Kamerlid. Zijn motto: ‘Afrekenen met de puinhopen van tien jaar linksliberale afbraak. En geen vreemde worden in eigen land.’ 

Cybercrime moet de aandacht krijgen die het verdient

Veel meer aandacht voor digitale veiligheid: een prima plan van de PVV. Want soms lijkt het wel alsof internetcriminelen vrij spel hebben, merken jullie terecht op. Jullie noemen ouderen en jongeren, als slachtoffers van internetoplichters en digitale bedreigers. Wat ons betreft horen ook ondernemers in dat rijtje thuis. Ook ondernemers worden namelijk digitaal afgeperst en gehackt. En krijgen regelmatig valse facturen voor hun kiezen, net als ransomware, malware en virussen. En wisten jullie dat een cyberaanval een ondernemer zomaar ruim 300.000 euro aan schade kan opleveren. En dat in 2019 66 procent van de mkb’ers een cyberaanval heeft gemeld? Daarom zijn wij dan ook al jaren bezig met goede voorlichting. Maar zoals jullie zeggen, het helpt om deze vorm van criminaliteit heel serieus aan te pakken. En er ook voor te zorgen dat onze Nationale Politie voldoende is toegerust op het vangen van cybercriminelen. Daar ontbreekt het nog wel eens aan bleek vier jaar geleden uit ons eigen onderzoek. Internationaal georganiseerde internetcriminelen beschikken over digitale technieken om grote schade aan te richten. Tegen die dreiging zullen we ons beter moeten wapenen.

Lees ook dit verhaal over een ondernemer die slachtoffer werd van cybercrime: ‘Ik ben maanden bezig geweest’

 

Het artikel gaat na de foto verder 

Een probleem 'oplossen' door het gewoon te ontkennen, is natuurlijk ook manier om er 'vanaf te komen'. Maar of dat nou een gelukkige keus is van Geert Wilders en de PVV?

Een probleem ‘oplossen’ door het gewoon te ontkennen, is natuurlijk ook manier om er ‘vanaf te komen’. Maar of dat nou een gelukkige keus is van Geert Wilders en de PVV?
Foto: Niels Wenstedt/ANP

Drie minder goede plannen van de PVV:

 

Klimaatverandering bestaat niet volgens de PVV

Nederland is zo’n mooi land, en dat prachtige landschap wordt volgens de PVV kapotgemaakt onder het mom van een niet-bestaande ‘klimaatcrisis’. Door bijvoorbeeld windmolens te plaatsen. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de PVV het Klimaatakkoord naar eigen zeggen door de shredder wil halen. We moeten ons terugtrekken uit ‘Parijs’ en op geen enkele manier deelnemen aan de Green Deal van de EU. En oja, klimaat- en duurzaamheidsubsidies moeten afgeschaft worden. Daar staan ondernemers toch anders in. Veel bedrijven werken hard aan verduurzaming en zijn op zoek naar oplossingen om in de toekomst klimaatneutraal te zijn. Omdat wij wél de gevaren van klimaatverandering inzien, een probleem waar al jaren wetenschappelijke consensus over is. Wordt er nu geen actie ondernomen, dan loopt half Nederland straks onder water. En is het maar de vraag of onze biodiversiteit behouden blijft. Willen we droge voeten houden en onze welvaart behouden, dan is er actie nodig. Het is belangrijk om ondernemers zo goed mogelijk te ondersteunen bij het verduurzamen van hun bedrijf. De hakken in het zand zetten en ontkennen dat er een klimaatcrisis is, draagt daar niet aan bij.

Lees ook: Waarom bedrijven volgens hoogleraar Louise Vet aandacht moeten hebben voor klimaat én biodiversiteit

 

Nexit, en wel nu

De PVV heeft weinig op met Europa en wil het liefst dat Nederland uit de Europese Unie stapt. Daarmee lijkt de partij vergeten waar Nederland haar geld verdient. Econoom Mathijs Bouman berekende al eens voor het FD dat Nederland zo’n 65 miljard euro per jaar armer zou zijn zónder interne markt. Zo bezien levert de EU Nederland veel meer op dan het ons kost. Om het nog maar niet te hebben over zaken als vrede en veiligheid. Of ellenlange rijen voor de grens als Nederland geen onderdeel meer zou uitmaken van de Europese Unie.

 

Natuurlijk vinden ook ondernemers dat het soms anders en beter kan in Europa, maar om nou het kind met het badwater weg te gooien? Wel volgens de PVV dus. Want wat de Britten kunnen, kunnen wij ook, zegt de partij: de dag dat we de EU verlaten, wordt een nationale feestdag. Zijn we het dan overal over oneens? Nee, de PVV geeft aan te hechten aan sterke trans-Atlantische banden en een goede relatie met de VS, ook binnen de NAVO. Dat vinden ondernemers ook, maar gelukkig hoeft het één het ander niet uit te sluiten.

Lees ook: Zes hardnekkige mythes over Europa ontkracht

 

Diversiteit is niks voor de PVV

Onderzoek op onderzoek heeft aangetoond dat bedrijven meetbaar beter functioneren als ze divers zijn. Mensen die teveel op elkaar lijken, lopen het risico elkaar na te gaan praten en dat komt de bedrijfsresultaten niet ten goede. En dat niet alleen: Nederland kent honderdduizenden ondernemers van allerlei kleuren, religies en achtergronden, die zich dag in dag uit inzetten voor ons land. En wat te denken van hun potentiële klanten. Zij doen er allemaal toe. Daarom is er de afgelopen jaren ook zo hard gewerkt door VNO-NCW en MKB-Nederland aan meer vrouwen naar de top, aan meer aandacht voor culturele diversiteit en het tegengaan van discriminatie op de werkvloer. En wat ons betreft gaan we daar de komende jaren ook rap mee door. De PVV vindt dit allemaal niks: weg met diversiteitsbeleid. Of in hun eigen woorden: diversiteitsgeneuzel. En niet alleen dat, natuurlijk. De grenzen moeten dicht, Nederland voor de Nederlanders. Maar het moet gezegd worden: dat is niet het land waar ondernemers zich elke dag voor inzetten. Ondernemers kijken altijd naar kansen. Juist bij vrijheid en gelijkheid hoort dat je mag zijn wie je bent, of dat nou vrouw, moslim, homoseksueel of transgender is. Ook op de werkvloer.

Lees ook: Zo pakken Achmea en PwC hun diversiteitsbeleid aan

 

Verkiezingsprogramma’s langs de meetlat van ondernemersIn de aanloop naar de verkiezingen van 17 maart analyseert opinieblad Forum de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen die nu een coalitie vormen en de volgens de peilingen andere grootste partijen: VVD, D66, CDA en CU en PvdA, GroenLinks, SP en PVV. Volg de wekelijkse serie via www.vno-ncw.nl/forum 

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Handig: de wekelijkse Forum-alert

Handig: de wekelijkse Forum-alert

diversiteiteu (europese unie)klimaatveranderingmidden- en kleinbedrijf (mkb)pvvverkiezingen TK2021woningmarkt