Q&A zakenreizen en werken in het buitenland: vragen en antwoorden voor ondernemers

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact

Voor zakenreizigers en werken in het buitenland gelden bijzondere regels in coronatijd. Hierover leven veel vragen bij werkgevers. De meest gestelde vragen en antwoorden vindt u op deze pagina.

 

Wat betekent het als Nederland donkerrood kleurt op de Europese kaart? 

De Europese coronakaart wordt gemaakt door de Europese tegenhanger van het Nederlandse RIVM, de ECDC, en bestaat uit verschillende kleurcodes: groen, oranje, rood en donkerrood. De kleurcode van een land wordt bepaald op basis van het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en het percentage positieve test in deze periode. Elke donderdag verschijnt er een update. Donkerrood geldt als hoogste risiconiveau. 

Aan een verandering op de Europese kaart naar een hoger risico zijn direct geen maatregelen verbonden, maar lidstaten kunnen er wél zelf voor kiezen reisbeperkingen op te leggen naar aanleiding van de risico-inschaling. In principe geldt voor de meeste landen in Europa dat u met het ‘Digital Covid Certificate’ het land mag inreizen, ook als het land van herkomst donkerrood is. Dit betekent dat u met een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag in uw Coronacheck app (of op papier) het land in mag. Hoe oud de negatieve testuitslag mag zijn, verschilt per land. Frankrijk heeft bijvoorbeeld het inreisbeleid ten aanzien van Nederland aangescherpt en men moet nu een negatieve testuitslag niet ouder dan 24 uur kunnen laten zien. Ook geldt in sommige landen dat voor toegang tot o.a. cafés of bioscopen een bewijs moet worden getoond.

  

Wat zijn de regels voor reizen naar Duitsland? 

Nederland is gekwalificeerd als hoog risicogebied. Voor reizigers uit een hoog risicogebied die niet volledig gevaccineerd of hersteld zijn, geldt voor het inreizen van Duitsland naast een testplicht ook een quarantaineplicht. De quarantaine mag na vijf dagen worden verbroken bij een tweede negatieve testuitslag. De test kan zowel een NAAT-test of een antigeensneltest zijn. Noodzakelijk grensverkeer (grenspendelaars, familiebezoek) zonder vaccinatie- of herstelbewijs is uitgezonderd van deze quarantaineplicht, maar voor hen geldt wel een testplicht (met uitzondering van transit en transportmedewerkers). In Duitsland gelden wel verschillende, ingrijpende regels. Bekijk het huidige reisadvies voor Duitsland.   

 

2G, 3G, 3G plus – wat geldt waar?

Hoewel de inreisvereisten overal hetzelfde zijn, zijn er verschillende drempelwaarden qua ziekenhuisopnames, en maatregelen daaraan verbonden. 3G en 2G staan voor Getest (alleen bij 3G), Gevaccineerd of Genezen. De ‘plus’ bepaalt of je naast je 3- of 2G bewijs nog een hoge kwaliteit PCR-test moet afnemen voor toegang tot bijvoorbeeld een evenement. Kijk hier voor een (Duits) overzicht van de maatregelen per bestemming. In sommige deelstaten is 2G voor horeca en evenementen wel het geval, en sinds 24 november 2021 geldt voor werknemers overal “3G am Arbeitzplatz”. Werknemers moeten dus getest, genezen of gevaccineerd zijn op de werkvloer. Let op: ook voor het openbaar vervoer vanuit Nederland naar Duitsland geldt “3G in Bus und Bahn”.

 

 

Gebruik van belangrijke apps voor actuele informatie 

De verwachting is dat kleurcodes van landen en maatregelen die gelden ten opzichte van (Nederlandse) reizigers de komende periode kunnen blijven veranderen. Nederland geeft geen oranje reisadvies meer aan EU-landen enkel op basis van het aantal coronabesmettingen. Een land kan nog wel een oranje reisadvies krijgen als er een nieuwe virusvariant opduikt. Het blijft wel mogelijk dat landen aan reizigers uit Nederland extra inreismaatregelen opleggen. Voor zakelijke reizigers kunnen uitzonderingen gelden. Daarom is het van belang het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden, dit kan ook via de reis-app. Op Re-open EUvindt u een overzicht van welke maatregelen gelden in andere Europese lidstaten. U leest hier ook wat dit betekent voor het inreizen. Voor specifieke vragen over de actuele situatie in een land kunt u contact opnemen met de ambassade. Voor terugkeer naar Nederland kunt u via deze website vinden u aan welke regels u moet voldoen om naar Nederland terug te reizen. Deze regels gelden ook als u al gevaccineerd bent.   

 

Wanneer moeten mijn medewerkers in thuisquarantaine bij terugkomst in Nederland?

Om te voorkomen dat het coronavirus mee naar huis genomen wordt, hebben reizigers vanaf 12 jaar per 8 augustus 2021 bij terugkeer naar Nederland een coronabewijs nodig als zij uit een EU-land komen met een geel reisadvies. Mensen die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app. Andere reizigers moeten zich voor vertrek, maximaal 48 uur voor een PCR-test en 24 uur voor een antigeen-test, naar Nederland laten testen in het land van verblijf. Zij mogen alleen reizen met een negatieve testuitslag. Voor reizigers uit een land met een groen reisadvies gelden geen maatregelen bij terugkeer.

Voor iedereen, ook volledig gevaccineerden, die terugkeert uit het buitenland is het advies: test jezelf. Verder geldt er bij terugkomst geen quarantaineplicht voor reizigers uit EU-lidstaten naar Nederland, tenzij er sprake is van een nieuwe virusvariant in het land van verblijf.
De thuisquarantianeplicht die sinds 1 juni 2021 geldt voor reizigers die een gebied of gebieden hebben bezocht met een zeer hoog coronarisic of een zeer hoogrisicogebied met een zorgwekkende virusvariant, blijft bestaan. De verplichting geldt ook als u gevaccineerd bent. U gaat dan bij aankomst in Nederland verplicht 10 dagen in quarantaine. Hierbij maakt het niet uit met welk vervoersmiddel u naar Nederland bent gereisd. U mag de quarantaine verbreken als u op dag 5 negatief test. Indien u zich niet aan de quarantaineverplichting houdt dan riskeert u een boete. Er zijn uitzonderingen op de quarantaineplicht, een overzicht hiervan vindt u hier

Reist u niet uit een zeer hoog risicogebied, maar wel uit een gebied met oranje reisadvies? Dan geldt een dringend quarantaine advies. Ook hiervoor gelden uitzonderingen

 

 

Mijn medewerkers komen van buiten de EU en moeten voor een zakenreis naar Nederland. Wat zijn de voorwaarden?

Voor reizigers uit landen buiten de EU geldt een EU inreisverbod. Dit betekent dat zij de EU en daarom ook Nederland niet in mogen reizen. Er zijn uitzonderingen op het EU-inreisverbod, waaronder zakenreizigers. Op de website van de Rijksoverheid kunt u controleren of u voldoet aan de voorwaarden voor zakenreizen naar Nederland en welke documenten u nodig heeft om dit aan te tonen. Met de Quarantaine Check kunt u controleren of u bij aankomst in thuisquarantaine moet.  

 

Per 1 juli kunnen niet EU-burgers als zij volledig gevaccineerd zijn, worden uitgezonderd op het EU-inreisverbod. Deze reizigers hoeven ook niet meer in thuisquarantaine. Deze uitzondering geldt niet voor reizigers uit een zeer hoog risicogebied.

 

 

Welke regels gelden voor reizigers met het EU Digitaal Corona Certificaat?

Vanaf 1 juli wordt het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) ingevoerd. Dit zal het makkelijker maken om binnen de EU te reizen in tijden van corona. Een Ditigaal Corona Certificaat om te reizen binnen de EU kan zijn:

 

  1. Een negatieve testuitslag
  2. Een vaccinatiebewijs
  3. Een bewijs van herstel van corona

 

Lidstaten bepalen zelf welke inreis-regels gelden voor reizigers met het DCC. Wel streven lidstaten naar zoveel mogelijk harmonisatie op EU niveau. Een overzicht van de maatregelen per lidstaat kunt u vinden op de website van de Europese Commissie Re-open EU, en die van Nederland op wijsopreis.nl.

 

In Nederland zal het DCC per 1 juli beschikbaar zijn via de CoronaCheck-app.

 

  

Wat zijn de regels voor internationaal zakendoen per land?

Voor een overzicht van veelgestelde vragen over internationaal zakendoen per land, kunt u de website van de RVO raadplegen. Daarnaast raden wij u aan om de reis-app van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden voor overig reisadvies. Ook is er een quarantaine check opgezet vanuit de overheid om te controleren waaraan u moet voldoen voordat u terug naar Nederland reist. Deze regels gelden ook indien u al gevaccineerd bent.

Op de website Re-open EU vindt u een overzicht van maatregelen die gelden per lidstaat en wat dit betekent voor het inreizen. Voor specifieke vragen over de actuele situatie in een land kunt u contact opnemen met de ambassade.