Perspectief

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
28-04-2020

Tot 20 mei in deze coronalock-down? Dat is uitzichtloos. Laten we alsjeblieft snel focussen op wat wél kan en zowel de samenleving als de economie weer wat lucht geven. Elke dag dat de intelligente lock-down voortduurt, worden de verhalen van ondernemers die bij ons binnenkomen schrijnender. Hoe lang houden ze dit nog vol? Voor velen begint de situatie penibel te worden.

 

Duivelse dilemma

We hebben steeds begrip gehad voor het duivelse dilemma van het kabinet. En we betwisten zeker niet dat de volksgezondheid op 1 staat. Maar het is tijd om het ventiel voorzichtig los te draaien. Niet puur en alleen in het belang van de economie - want voor bedrijven zal een beperkte versoepeling van de maatregelen echt niet direct rendabel zijn - maar in het belang van de samenleving als totaal. Dat voorkomt ook dat mensen zelf de grenzen gaan opzoeken, of daar zelfs overheen gaan. We hebben allemaal -ondernemers en burgers - behoefte aan een beetje licht aan het einde van de tunnel. Die roep wordt alom steeds luider.

 

"We zijn ook in gesprek over verlenging, verbreding en verbetering van het noodpakket en ook dat is keihard nodig. Bedrijven zien hun overlevingskansen snel slinken."

 

Veilig en verantwoord

In alle sectoren waar nu niks kan, liggen de protocollen klaar om veilig en verantwoord weer op te starten. Maak daar gebruik van! Ik kan geen reden bedenken waarom we nu niet één of twee van die sectoren aanwijzen die weer open mogen, met flankerende afspraken om de meest kwetsbare groepen te beschermen. Zo bieden we vooruitzicht en doen we ervaring op voor de volgende fase. Daar dringen we stevig op aan bij het kabinet.

 

Verlenging, verbreding en verbetering

We zijn ook in gesprek over verlenging, verbreding en verbetering van het noodpakket en ook dat is keihard nodig. Bedrijven zien hun overlevingskansen snel slinken en de meerderheid kan het met het huidige pakket niet langer dan drie maanden uitzingen, zo blijkt uit een enquête onder onze leden. We zullen daarbij ook moeten kijken naar kapitaalsteun, omdat ondernemers meer kosten hebben dan alleen voor hun personeel, en hoe we straks bijvoorbeeld omgaan met schulden.

 

Geen kans bij de bank

We willen ook dat de overheid voor 100 procent garantstaat voor leningen tot €100.000, omdat we nog steeds van ondernemers met een relatief kleine kredietvraag horen dat geen kans maken bij de bank. Het is een breed maatschappelijk en economisch belang dat zoveel mogelijk bedrijven deze crisis doorkomen en zoveel mogelijk banen behouden blijven.

 

Bied perspectief

Afgelopen vrijdag kwam staatssecretaris Vijlbrief alvast met een nieuw pakket fiscale maatregelen om ondernemers vooral in hun liquiditeit te ondersteunen. Daar zijn we blij mee. Het kabinet laat daarmee zien goed oog te hebben voor de problemen die er zijn. Maar zet wel door nu, in alle opzichten. Bied perspectief!

 

Jacco Vonhof
voorzitter MKB-Nederland

 

Deze column is op dinsdag 28 april ook verschenen op de pagina De Ondernemer in het Algemeen Dagblad.