'Niet de tijd om risicoloos belastingen te verhogen'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
14-04-2022

Het zijn economisch onzekere en moeilijke tijden voor ondernemers. Velen kampen met forse schulden na twee jaar corona en nu zijn daar de ingrijpende gevolgen van de Oekraïne-oorlog, met sterk stijgende inkoopprijzen voor energie en grondstoffen, leveringsketens die volledig van slag zijn, die de winstgevendheid onder druk zetten. Het slechtste wat het kabinet nú zou kunnen doen, is de lasten voor bedrijven verzwaren. En toch is dat een serieuze dreiging.

 

Financiële uitdagingen

Het kabinet heeft de nodige financiële ‘uitdagingen’. Het heeft een gat te dichten dat is ontstaan toen de Hoge Raad in december oordeelde dat het belasten van fictief rendement in box 3 niet door de beugel kan. Daardoor moeten spaarders worden gecompenseerd die sinds 2017 te veel belasting hebben betaald. Zo zijn er ook de extra uitgaven voor Defensie en de wens van de Tweede Kamer om de AOW te verhogen. Daar zijn bij elkaar miljarden voor nodig, maar waar haalt het kabinet die vandaan?

 

Daar komen ondernemers in beeld. Want kennelijk is dat in dit soort situaties altijd de eerste reflex: het extra belasten van ondernemers, bijvoorbeeld via de winstbelasting (vpb-verhoging) of box 2, waar ondernemers met een BV belasting betalen over hun aanmerkelijk belang. Alsof ondernemers altijd de zwaarste schouders hebben, en allemaal grootverdieners zijn. Dat is niet het geval, en in deze tijd al helemaal niet.

 

Belastingdruk neemt al jaren toe

Makkelijk wordt dan ook vergeten dat ondernemers onder het vorige kabinet al miljarden aan lastenverzwaringen om de oren hebben gekregen, en daar bij het aantreden van het huidige kabinet nog eens 3 miljard euro bovenop zagen komen. De gemiddelde belastingdruk voor ondernemers met een BV neemt al jaren toe en ligt inmiddels flink boven het Europese gemiddelde.

 

Talloze ondernemers vechten voor hun voortbestaan en het aantal faillissementen als gevolg van de coronacrisis loopt op. Andere ondernemers hebben hun buffers hard nodig om de klappen als gevolg van de oorlog in Oekraïne op te vangen. En voor álle ondernemers geldt dat zij moeten (kunnen) investeren: allereerst in de energietransitie en andere klimaatmaatregelen, maar ook in digitalisering, hun medewerkers en de toekomst van hun bedrijf.

 

Mkb valt stil

Ik snap heus dat het kabinet een probleem heeft, maar dit is niet de periode waarin je risicoloos de lasten voor bedrijven kan verhogen. Dan valt het mkb als economische én banenmotor stil.

 

Jacco Vonhof
voorzitter MKB-Nederland

 

Deze blog is ook verschenen op De Ondernemer.nl.