'Kabinet: kom snel met oplossing voor financiële problemen getroffen ondernemers'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
17-02-2022

Nu het einde van corona in zicht komt en het kabinet vrijwel alle maatregelen loslaat, is het cruciaal om snel vooruit te kijken: naar oplossingen voor de financiële problemen van ondernemers in de getroffen sectoren én naar een plan om toekomstige lockdowns te voorkomen. Op beide punten ben ik nog niet gerust op een goede afloop.

 

Voor veel mensen is het straks, als alles weer mag en kan, vrijwel terug naar normaal. Voor vele duizenden ondernemers geldt dat niet. Zij gaan gebukt onder een schuldenlast die optelt tot liefst 40 miljard euro, waarvan de helft bij de Belastingdienst, en hebben in twee jaar samen 10 miljard aan eigen vermogen in rook zien opgaan. Zonder oplossing vrees ik dat velen dan alsnog kapot gaan. Dat mag niet gebeuren, onder geen beding.

Eind deze week praten we hierover met het kabinet en ik zal de bewindspersonen houden aan hun eigen tekst in het regeerakkoord: ‘Daar waar financieel gezonde ondernemingen door corona niet vooruitkomen door schulden, spant het kabinet zich in om tot oplossingen te komen.’

 

Twintig jaar de tijd

Geef ondernemers tenminste twintig jaar tijd om die belastingschulden terug te betalen, is mijn pleidooi. Tijd ontlast ondernemers van die enorme druk om binnen (nu nog) vijf jaar alles te moeten terugbetalen en biedt hen de mogelijkheid te herstellen en weer vooruit te kijken. Tijd geeft de overheid de kans om het allemaal goed te regelen, om uitvoeringsproblemen aan te pakken.
Ik wil nu ook eindelijk die stoppersregeling voor ondernemers die dat perspectief niet meer zien, maar feitelijk gevangen zitten in hun eigen bedrijf omdat stoppen financieel niet kán. En ondernemers hebben balanssteun nodig. Zonder eigen vermogen hoeven ze immers ook niet aan te kloppen bij een bank, terwijl ze wel moeten (kunnen) investeren om hun bedrijf weer op de rails te krijgen. 

Ik wil straks niet weer van het kabinet horen dat het allemaal moeilijk en lastig is. Of onuitvoerbaar.

Dat hebben we in twee jaar corona al te vaak gehoord waar het ging om de steunpakketten. Maatwerk was nooit mogelijk, waardoor veel ondernemers tussen wal en schip terechtkwamen. Maar wat we nu voorstellen kan wél. Het moet gewoon.

 

We hebben niet alle tijd

Waar bij de aanpak van de schulden tijd onze grootste vriend is, is bij de al veel besproken lange termijnstrategie COVID juist haast geboden. Het is mooi dat ook de mindset van het kabinet inmiddels op 'open' staat, maar wat daarvoor nodig is en wat het kabinet daar zelf voor gaat doen, bijvoorbeeld in de zorg, hoor ik nog niet. Ik weet wel dat met Jan en alleman erover wordt gesproken, maar laten we vooral niet denken dat we hier alle tijd hebben. Want die hebben we níet. Als we in september 'klaar' willen zijn voor een mogelijk nieuwe coronavariant, dan is nú actie nodig. Opdat straks niet weer, omdat in de tussentijd het huiswerk niet is gedaan, naar ondernemers wordt gekeken om de boel te redden. We hebben gezien wat daarvan komt.

 

Jacco Vonhof

Voorzitter MKB-Nederland

 

Deze blog is ook verschenen op Deondernemer.nl.