25 MEI, 2018 • Overlevers

Met welke logé schrijft hotel Des Indes geschiedenis?

Anderhalve ton puur goud, dat zijn de kosten voor het bouwen van een statig stadspaleis aan het Haagsche Lange Voorhout. Wat dit te maken heeft met hotel Des Indes en zijn geschiedenis? Lees maar. In de serie overlevers: Hotel Des Indes.

 

Wacht eens even, is dat niet….? Jazeker, het is Paul Kruger, president van de Zuid-Afrikaanse republiek en leider van de boerenopstand. Je kunt hem herkennen aan zijn markante baardje. Vanaf het bordes van hotel Des Indes zwaait hij naar het groepje mensen dat zich onder hem heeft verzameld. Zijn hoge hoed in de hand.

 

Tekst gaat verder onder de foto

Paul Kruger wuift de mensen toe met zijn hoge hoed. Zijn bezoek aan Nederland in 1900 levert de nodige consternatie op

Paul Kruger wuift de mensen toe met zijn hoge hoed. Zijn bezoek aan Nederland in 1900 levert de nodige consternatie op
Hollandse Hoogte/Archief Spaarnestad, 1900

Hij is in Nederland om aandacht te vragen voor de boeren in zijn land, die op dat moment in de 2e Boerenoorlog zijn verwikkeld. Zijn bezoek levert de nodige consternatie op. Ruim een maandverblijft hijin het sjieke Haagsche hotel met zijn marmeren trappen, dikke lopers en klassieke zuilen.

Feestpaleis

Maar Des Indes is niet altijd een hotel geweest. In 1858 koopt baron Van Brienen van de Groote Lind, adviseur van koning Willem III, wat pandjes op het lommerrijke Lange Voorhout en laat er een stadspaleis bouwen. In de schitterende balzaal kan hij zijn mondaine feesten geven. Zijn gasten rijden met hun koetsjes door de entree naar binnen. Daar kunnen de rijtuigen keren en het hotel weer uitrijden.

Een stukje Indië in Den Haag

Heel lang kan de baron niet van deze luxe genieten. Na zijn overlijden wordt het paleis verkocht en verbouwd tot hotel. In 1881 krijgt het zijn huidige naam ‘Des Indes’. Een verwijzing naar het beroemde hotel Des Indes in Batavia. Prins Frederik, de oom de koning, mag de opening doen. Het familiewapen op de gevel wordt vervangen door het wapen van Batavia. Nu maar hopen dat reizigers uit Nederlands-Indië hier ook komen overnachten.

Des Indes heeft veel beroemde gasten waaronder Josephine Baker, Mata Hari,ex-keizerin Eugénie van Frankrijk, Michael Jackson en de Spice Girls. Minder vrolijk is het bezoek van de danseres Anna Pavlova. Zij overlijdt in 1931 in het hotel aan een dubbele longontsteking. Reden voor het hotel om een kamer naar haar te vernoemen.

Gigolo

Het elegante hotel kent veel innovatieve snufjes. Zo is er in 1900 al in iedere kamer een telefoonverbinding naar de receptie, warm en koud stromend water en… voor de dames zondergezelschap is er een mannelijke danser: een gigolo. Een landelijke primeur.

Duivendiner

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het hotel een belangrijke ontmoetingsplek voor de Duitse bezetters. Wat ze niet weten is dat er op het dak een duiventil staat waar niet alleen duiven gebruik van maken. Ook Joodse onderduikers zitten er verborgen. Zij hebben dankzij de medewerkers van het hotel de oorlog allemaal overleefd. Het verhaal gaat dat dat niet gezegd kan worden van de duiven…

Bekijk het filmpje van Omroep West over Des Indes en zijn bijzondere gasten

Handig: de wekelijkse Forum-alert

Handig: de wekelijkse Forum-alert

ondernemerondernemersondernemerschapoverlevers