De monniken van La Trappe weten hoe je een biertje brouwt

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
09-02-2018

Wat doe je als klooster als je je schulden niet meer kunt betalen? Dan zoek je naar andere inkomsten. Voor de monniken van Abdij Koningshoeven was dat het brouwen van het Trappistenbier La Trappe. En dat legde ze geen windeieren. In de serie Overlevers: Bierbrouwerij de Koningshoeven. 

 

‘Want in de hemel is geen bier en daarom drinken wij het hier.’ Zullen de monniken van Abdij Koningshoeven dit carnavalslied van Dorus vaak zingen tijdens het bottelen van hun trappistenbier La Trappe? De akoestiek van de brouwerij leent zich er vast goed voor. Op een ietwat nattige vloer werken de mannen gestaag door. Via een lopende band rammelen 6.000 bierflesjes per uur, voorzien van een met kroonkurk naar een soort lichtbak. Zou daar de laatste controle plaatsvinden? Wel belangrijk, want uiteraard mag niemand een snee oplopen door een kapot flesje.

 

Wie meer wil weten over Abdij Koningshoeven moet dit zeker kijken

 

 

Een schaapskooi als trappistenklooster

Het zijn Franse Trappistenmonniken die zich in 1881 op de hei in het Brabantse Berkel-Enschot vestigen. Ze zijn Frankrijk ontvlucht vanwege een sterke anti-kerkelijke stroming. Op het stuk grond dat ze in bruikleen krijgen, staan wat hoeven en een schaapskooi. De hoeven worden 'de Koningshoeven' genoemd, naar de voormalige eigenaar koning Willem II. De schaapskooi wordt voorlopig gebruikt als trappistenklooster. De paters-trappisten voorzien in hun onderhoud door landbouw, maar dat levert onvoldoende geld op. Alleen op God vertrouwen is niet meer voldoende, er moet een andere inkomstenbron komen.

 

Succesvol biertje

Eén van de paters is de zoon van een Duitse bierbrouwer en heeft verstand van kloosterbrouwerijen. In 1884 gaat het klooster over tot het produceren van dit gerstenat: trappistenbier. De eerste brouwsels mislukken volledig maar twee jaar later wordt het eerste succesvolle biertje gebrouwen. En van de opbrengst van het bier wordt een nieuw trappistenklooster gebouwd.

Niet iedereen is in die tijd blij met het succes van de brouwende Trappisten. De Tilburgers zien hun eigen brouwerijtjes ten onder gaan door La Trappe. Als op zondag de horden mensen naar de wielerbaan gaan en langs het trappistenklooster lopen, bekogelen ze deze met stenen, rot fruit en rotte eieren. En de schansmuur is niet hoog genoeg om de projectielen tegen te houden.

Maar welk bier mag zich eigenlijk Trappistenbier noemen? Hier wordt het uitgelegd 

 

Marcia Timmermans
Marcia Timmermans
redacteur
+31 70 3490 165