Overlever Dirk van den Broek

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
25-05-2016

 
Wie wil er nou niet voor maar 97,50 gulden naar de Italiaanse zon? Dirk van den Broek komt samen met een touroperator op het idee van een klantenactie. Bij het inleveren van gespaarde kassabonnen kan er een goedkoop reisje worden geboekt. Ook hiermee heeft Dirk succes en in 1966 is het eerste filiaal van D-reizen een feit.

Kijk, daar heb je Dirk van den Broek en zijn vriendje. Boerenzoon Dirk zit op de bok van de ponywagen. Die heeft hij van zijn ouders gekregen. Als je het aardig vraagt mag je misschien wel zijn konijntjes aaien. Waar die zitten? Onder de bok heeft hij een hokje waarin hij de pluizige beestjes meeneemt op zijn route. Met paard en wagen trekt hij door de straten om melk en karnemelk van de boerderij van zijn ouders te verkopen. ‘Van TBC vrij vee’ staat er op zijn wagen te lezen. De hardwerkende jongen is een bekende in de buurt van het Amsterdamse Mercatorplein. Maar al na drie jaar moet hij stoppen met zijn handeltje. Het is oorlog en de Duitse bezetter wil niet meer dat melk los wordt verkocht. Daarom begint Dirk samen met zijn vrouw Joukje een winkel waar hij zuivel verkoopt.

Het is 1948 als Dirk zijn winkel rigoureus verbouwt. Hij heeft gehoord van de succesvolle Amerikaanse zelfbedieningszaken en dat wil hij ook wel. Dus opent hij een van de eerste zelfbedieningswinkels in Nederland. De klanten kijken hun ogen uit bij het zien van al die verse, laaggeprijsde producten. Een slimme zet van Dirk, die de eerste week al flinke winst maakt. En de konijntjes dan? Ach, die heeft hij nu niet meer nodig.

Dit artikel komt uit de print Forum
Marcia Timmermans
bureauredacteur Forum
+31 70 3490 165