Velo wasmachinemaatschappij

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
16-03-2016

 
In 1903 krijgt de bedrijfsleider van het handelsbedrijf opdracht om een efficiëntere wasmachine te ontwikkelen. Met behulp van fietsonderdelen die in het fabriekje worden gemaakt, heeft hij in twee weken al een prototype klaar. De naam Velo (fiets), die ook zeer goed internationaal gebruikt kan worden, wordt gekozen als bedrijfsnaam.

‘Een kind kan nu de wasch doen.’ Met die slogan maakt fabrikant van was- en wringmachines Vélo rond 1910 reclame. Want met een draai aan een slinger, beweegt de was moeiteloos door de kuip. Eenvoudig en dus ook zeer geschikt om door kinderhandjes te laten doen. Al lijken de twee kereltjes op de foto niet echt enthousiast.

In 1898 richt Johan Bosch samen met de Amerikaanse Van der Laan een handelsbedrijf op. Een van de producten die ze invoeren is een patentloze houten wasmachine. ‘Dat kunnen we zelf ook wel maken’, denken ze. In een oude boerenschuur beginnen ze met de productie van wasmachines en worden hiermee in 1901 de eerste wasmachinefabrikant van Nederland. De zaken gaan goed en uitbreiding is gewenst. Ze vinden een fabriekje waar ook fietsonderdelen worden gemaakt en gaan daar wasmachines maken naar eigen ontwerp. Voor de kuip gebruiken ze Indisch teakhout, dat goed bestand is tegen het warme sop. De gigantische boomstammen van soms wel 6.000 kilo worden gelost in het eigen haventje van de fabriek, dat toen nog een open verbinding had met de rivier de oude Maas. Als de machines klaar zijn worden ze met paard en wagen vervoerd naar de winkels in de buurt en naar het station. Klaar voor de reis naar klanten in binnen- én buitenland.

Dit artikel komt uit de print Forum
Marcia Timmermans
bureauredacteur Forum
+31 70 3490 165