Hoe bouw je met palen en dekkleden een feestje?

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
10-08-2017

Klandizie is leuk, en zeker als het weer even niet meezit is het fijn als de klanten toch blijven hangen. Eigenaar van café Het Springend Paard Klaas de Boer is een ambitieus man en heeft een idee. In de serie Overlevers: De Boer Structures.

 

Een stuk tentdoek over wat palen, een paar tafels en stoeltjes in het gras en een lekker drankje erbij geserveerd. Laat de regen nu maar komen, deze mannen zitten goed onder de overkapping. Als het donker wordt zorgen de peertjes voor gezellig licht. De ober gaat er eens goed voor staan met een dienblad in zijn hand, sigaretje in de mond. Rechts bij het karrewiel staat een wat afwijkend gezelschap. Het zijn Klaas de Boer, zijn vrouw Guurtje en hun zoon Jan.

 

Het Springend Paard

De ambitieuze Klaas de Boer heeft zijn zaakjes goed voor elkaar. Hij is eigenaar van café Het Springend Paard in Hensbroek (en geloof het of niet: dat café bestaat nog steeds) met daarbij een kruidenierswinkel. Als in 1924 het jaarlijkse dorpsfeest eraan komt fabriceert hij met palen en dekkleden zijn eerste tent waarin de feestgangers kunnen eten en drinken. Het initiatief valt in goede aarde en Klaas wordt steeds vaker gevraagd voor feesten. Als hij een tweedehands circustent op de kop kan tikken twijfelt hij geen moment. Nu kan hij zijn klanten nog beter bedienen en hij trekt met zijn tent het land in. 

De eerste tent van Klaas de Boer, gekocht van het Italiaanse circus Olympia
De eerste tent van Klaas de Boer, gekocht van het Italiaanse circus Olympia
Foto: De Boer Structures

In de jaren dertig gaat zoon Jan meehelpen in het bedrijf en worden er naaimachines aangeschaft om zelf tenten te maken. Als de oorlog uitbreekt kan Klaas nog steeds tenten verhuren. Maar dan niet voor grote dansfeesten. Er mag wel naar muziek worden geluisterd. Uiteraard alleen muziek goedgekeurd door de Cultuurkamer en zeker geen Engelstalige liedjes of jazz. Na de oorlog koopt Klaas van het Amerikaanse leger een grote, groene hangartent. Een slimme zet, het bedrijf kan weer doorgroeien.

 

Klaas de Boer koopt van het Amerikaanse leger een hangartent: daar past wel een feestje in
Klaas de Boer koopt van het Amerikaanse leger een hangartent: daar past wel een feestje in
Foto: De Boer Structures

De Olympische spelen, Lowlands, WK-hockey, SAIL Amsterdam, de MTV-awards. Wat hebben die nou met De Boer te maken? Het zijn allemaal evenementen waar de tentenverhuurder een tijdelijk onderkomen voor heeft neerzet. Alleen hebben hout en tentdoek inmiddels plaatsgemaakt voor staal, aluminium, kunststof en pvc.

Nieuwsgierig voor welke projecten De Boer nog meer werkt? Kijk maar

 

Voordat een tent op zijn plek staat... Daar komt wel wat bij kijken:

 

Marcia Timmermans
bureauredacteur Forum
+31 70 3490 165