Menig reisje begint op luchthaven Schiphol

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
25-10-2017

Op een drooggemalen stuk grond in de Haarlemmermeer worden in 1916 wat houten loodsen geplaatst. Zo start op vier meter onder de zeespiegel een luchthaven die in 2016 meer dan 63 miljoen passagiers vervoert. In de serie Overlevers: Luchthaven Schiphol.

 

Vier bakfietsen naast een kolossaal vliegtuig op het platform van luchthaven Schiphol. Ze zijn bomvol geladen met dozen. Onder de goedkeurende blik van wat toeschouwers worden ze in het vrachtruim van het vliegtuig geladen. Wat zit er in de dozen, zouden het dieren zijn? Er zitten gaten in... Maar nee, gelukkig betreft het geen levende have. Het zijn aardbeien. Aardbeien? Ja, 900 kilo vers geplukte aardbeien, en ze zijn op weg naar Londen.

De aardbeien worden vervoerd in de KLM DC-3 PH-ALN, ook wel 'Nandoe' genoemd
De aardbeien worden vervoerd in de KLM DC-3 PH-ALN, ook wel 'Nandoe' genoemd
Foto: Jan Sluijter

Het begint allemaal in een moerassig weiland in 1916. Minister Bosboom van Oorlog geeft toestemming om een militair vliegveld aan te leggen in de drooggelegde Haarlemmermeer, naast verdedigingswerk Fort Schiphol. Op 16,5 hectare grond worden vier houten loodsen geplaatst en dat is het. De boeren en hun vee weten niet wat hen overkomt als de eerste vliegtuigen voor hun boerderijen landen (kijk maar eens naar het filmpje hieronder vanaf 0:15).

 

 

Vier jaar later maakt piloot Jerry Shaw de eerste landing met een niet-militair vliegtuig. Er zijn twee passagiers aan boord. De eerste vracht die ze meenemen: kranten en een brief uit Londen voor de burgemeester van Amsterdam.

Op de bodem van het Haarlemmermeer ligt Schiphol. Vier meter onder de zeespiegel. Het verhaal gaat dat er in het Haarlemmermeer veel schepen zonken en dat de naam Schip Hol Scheepsgraf betekent. Maar na de droogmaling in 1852 werd er niet één scheepswrak gevonden.Als in 1928 de Olympische Spelen in Nederland worden gehouden moeten de gasten natuurlijk met alle egards worden ontvangen. Het is een mooi moment voor uitbreiding. Er komt een verkeerstoren en een stationsgebouw en er worden toegangswegen aangelegd. Het is het begin van de groei van Schiphol van 440 passagiers in 1920 naar 63.300.000 passagiers in 2016.

 

Ook in de jaren dertig deden de mensen al eens 'een dagje Schiphol' 

 

Vooruit, nog een leuk filmpje. Zo begon het allemaal voor Schiphol 

Marcia Timmermans
bureauredacteur Forum
+31 70 3490 165