Samen restaurant O&O runnen: 'Ondernemen is vallen en opstaan'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
12-05-2021

Het is haar levenswerk: restaurant O&O in St. Willebrord (1 Michelinster). Met keihard werken opgebouwd. Kun je dat dan overlaten aan de nieuwe generatie? Zo pakken Helena Tsang en zoon Mike het aan. ‘Ik leer van haar.’

 

Helena Tsang (64)

'Ik omschrijf mezelf als een topsporter, want ik ga voor het beste. Die drive heb ik altijd gehad. Mijn man Danny en ik zijn nog altijd workaholics. Zo staat er nu een bijzonder restaurant waar oost en west op de menukaart samenkomen.'

 

'Mijn verhaal begint in een klein dorp in Maleisië, maar ik wilde meer. Ik kwam in Nederland terecht. In 1978 namen mijn vader, broer en schoonzus, en ik een restaurant in Breda over. Daar heb ik echt alles geleerd: over de keuken, het inkopen, de administratie en het managen van personeel. Danny en ik trouwden in 1982 en dat jaar namen we een Chinees restaurant in St. Willebrord over. Mijn man staat erin de keuken.'

 

'Het was zeker niet vanzelfsprekend dat onze kinderen ons pad zouden volgen. Ze hebben van jongs af aan meegeholpen en daarom misschien niet de vrijheid gehad zoals hun vrienden of leeftijdsgenoten. Maar de zaak heeft ze ook veel mogelijkheden gegeven.'

 

‘soms stort ik mezelf ergens te snel in’

 

'Onze kinderen zijn het belangrijkst voor ons, we willen ze een goede basis meegeven voor de toekomst maar we zijn altijd vrij beschermend geweest in onze opvoeding. Onze weg is lang geweest. Daarom vind ik het belangrijk om de weg van onze kinderen te verkorten waar het kan. Een goede opleiding is daarbij essentieel en ik vind ervaringen in het buitenland dan onmisbaar. Mike heeft bijvoorbeeld in Singapore en Seoul gestudeerd en zo veel mensen ontmoet uit alle delen van de wereld.'

 

'Mike heeft hetzelfde karakter als ik. Volgens de Chinese astrologie zijn wij beiden aap. De aap is nieuwsgierig, onafhankelijk en levendig. Ik ben wel iets impulsiever en heb minder geduld. Neem dit terras; ik wilde uitbreiden en dus hebben we flink geïnvesteerd. Mike is dan iemand die mij wat probeert af te remmen. En ja, soms stort ik mezelf ergens te snel in en moet het over. Dat is dan mijn lesgeld. Ondernemen is vallen en opstaan.'

'Onze kinderen hebben de potentie en capaciteiten om het over te nemen. Maar nog niet de ervaring, daar moeten ze nog in doorgroeien.'

'Volgens de Chinese astrologie zijn wij beiden aap', aldus Helena Tsang (restaurant O&O) over zichzelf en zoon Mike. 'Nieuwsgierig, onafhankelijk en levendig.'
'Volgens de Chinese astrologie zijn wij beiden aap', aldus Helena Tsang (restaurant O&O) over zichzelf en zoon Mike. 'Nieuwsgierig, onafhankelijk en levendig.'
Foto: Dida Mulder

Mike Tsang (28)

'Ik ben boven de zaak geboren en erin opgegroeid. Als klein kind speelde ik hier al verstoppertje of met lego tussen de klanten die voor de afhaal kwamen. Zo was ik altijd in de buurt van m’n ouders. Als ik nu terugkijk, ben ik enorm trots op hen en wat ze hebben opgebouwd.'

 

'Ze hadden lange werkdagen en daarom was het lastig voor ze om structuur aan onze dagen te geven. We sliepen altijd laat en waren vaak te laat op school. We hebben een aantal jaar op een internaat in België gezeten waar we rust en regelmaat vonden.'

 

'Terug in Nederland heb ik voor Economics and Business Economics in Utrecht gekozen. Het internationale karakter van de opleiding trok me ook. Ik wilde én kon meer van de wereld zien. Mijn moeder stimuleerde dat enorm. Ze wil dat haar kinderen 'verder kijken dan hun eigen vijver' en dat is me altijd bijgebleven.'

 

‘van mijn moeder leerde ik: soms moet je gewoon dóen’

 

'Mijn moeder heeft mij en m'n zussen gepushed om zo goed mogelijk te presteren in alles wat wij doen. Na mijn studie werkte ik drie jaar als accountant bij Ernst & Young. In die periode kregen wij een Michelinster. Dat was echt wel een hoogtepunt. Het zette het bedrijf op de kaart. Ik combineerde destijds mijn baan met werk in het restaurant. Op een gegeven moment heb ik de keuze gemaakt en ben in het familiebedrijf gestapt.'

Even een kijkje nemen bij restaurant O&O? Bekijk dan dit filmpje:

 

'Ik ben altijd op zoek naar vernieuwing en meer efficiëntie. 'Stilstand is achteruitgang', zegt mijn moeder altijd. We hebben vergelijkbare karakters, behalve dat zij spontaner is en ik wat meer de risico's mijd. Ik leer van haar dat je soms ook moet dóen.'

 

'We zitten nu in een soort overgangsfase. Mijn moeder is nog niet klaar om het los te laten. Dit is hun levenswerk. Als mijn ouders nog niet comfortabel zijn om een stap terug te doen, zijn wij nog niet klaar. Zo simpel is het.'

 

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.  

Allemaal familieNederland telt duizenden familiebedrijven, maar hoe is het eigenlijk om in zo’n bedrijf te werken met je vader, zus, dochter, moeder, broer of neef? Levert dat vaak spanning op, of begrijp je elkaar ook zonder woorden? Forum spreekt ondernemende familieleden, over hun drijfveren en relatie met elkaar. Vandaag deel 26 met moeder Helena Tsang en zoon Mike van restaurant O&O in St. Willebrord. Wil je de andere afleveringen ook lezen? Kijk dan hier.

Pascal Theunissen
redacteur Forum
070 349 0161