28 NOV, 2024 • Europees nieuws
Wopke Hoekstra na EP-hoorzitting verkozen als Nederlandse Eurocommissaris
Het Europees Parlement heeft op 7 november ingestemd met Wopke Hoekstra als nieuwe Eurocommissaris voor Klimaat en Schone Groei. Hij wordt ook verantwoordelijk voor fiscaal beleid van de EU. In de hoorzitting presenteerde hij vier prioriteiten: klimaatactie, concurrentievermogen, een rechtvaardige transitie en klimaatdiplomatie.
Klimaatactie: Clean Industrial Deal en 2040 doelstelling
Het belangrijkste plan op het terrein van klimaat is het voornemen van Hoekstra om een doelstelling voor 2040 vast te stellen van 90% CO2-reductie. Volgens Hoekstra moet dit doel geïntegreerd worden met de Clean Industrial Deal om de doelen economisch haalbaar te maken. Het concrete wetsvoorstel verwacht hij pas na publicatie van de Clean Industrial Deal. Daarnaast zal Hoekstra een Klimaatadaptatieplan presenteren. Hierbij ligt de focus op betere coördinatie tussen lidstaten waaronder het delen van best practices. Verschillende Europarlementariërs vroegen om een toezegging om ook wetgevende maatregelen te nemen omtrent klimaatadaptatie, maar deze toezegging wil Hoekstra niet doen. Volgens hem is een hoge impact leidend en is de keuze voor een instrument secundair.
Concurrentievermogen, Clean Industrial Deal en ETS
De aangekondigde Clean Industrial Deal wordt hoeksteen van het Europese beleid voor concurrentiekracht. De CID zal volgens Hoekstra verschillende maatregelen omvatten zoals het stimuleren van marktvraag, het versnellen van vergunningprocedures, het vereenvoudigen van regelgeving en het verlagen van energieprijzen. Hoekstra ging daarnaast specifiek in op een aantal sectoren zoals de staal- en autosector. Zo wil hij de productie van groen staal in Europa stimuleren en het Europese verbod op verbrandingsmotoren vanaf 2035 behouden (maar mogelijkheden introduceren voor gebruik van e-fuels).
Daarnaast deelde Hoekstra zijn gedachten over de aanstaande evaluatie van het ETS-systeem in 2026. Hij wil bijvoorbeeld een uitbreiding overwegen voor de maritieme sector, intercontinentale luchtvaart en afvalverbranding. Hij benadrukt hierbij het belang van een mondiaal gelijk speelveld voor bedrijven. Daarnaast wil hij onderzoeken in hoeverre negatieve emissies onder de reikwijdte van ETS kunnen worden gebracht.
Rechtvaardige transitie en klimaatdiplomatie
Hoekstra benadrukte dat een rechtvaardige transitie essentieel is om burgers en bedrijven mee te krijgen in de klimaattransitie. Hij verwees naar het Sociaal Klimaatfonds, dat kwetsbare huishoudens en kleine bedrijven ondersteunt, en gaf aan dat als de huidige financiële middelen onvoldoende blijken, aanvullende stappen nodig zijn, zonder die te specificeren.
Tot slot wil Hoekstra Europese klimaatambities koppelen aan een diplomatieke agenda. Hij benadrukte dat de EU verantwoordelijk is voor 6% van de wereldwijde emissies, maar wereldwijd leiderschap moet tonen zodat mondiaal klimaatactie wordt ondernomen en een gelijk speelveld wordt gecreëerd. Tijdens toekomstige klimaattoppen wil hij meer ambitie vragen van landen als China, mondiale koolstofbeprijzing ontwikkelen en internationale klimaatfinanciering stimuleren.
Verkozen
Direct na de hoorzitting stemde een brede meerderheid in het Europees Parlement in met zijn voordracht. Zijn eerste opdracht: binnen 100 dagen een Clean Industrial Deal presenteren.