‘Ondernemers iets positiever, maar Brexit laat zich voelen’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
18-05-2021

‘Het ondernemersvertrouwen van alle Nederlandse ondernemers was aan het begin van het tweede kwartaal voor het eerst sinds de coronacrisis per saldo weer net positief. De meeste bedrijfstakken zijn echter nog steeds somber gestemd. Ook zijn de effecten van Brexit met gedoe aan de grens in de praktijk voelbaar.‘ Dat en meer blijkt uit de nieuwste Conjunctuurenquête van VNO-NCW en MKB-Nederland, het CBS, de Kamers van Koophandel en het Economisch Instituut voor de Bouw.

 

Pessimistisch

Volgens de nieuwe conjunctuurmeting zijn ondernemers in de bouw relatief het meest optimistisch. Het meest pessimistisch zijn ondernemers in de horeca. In de provincie Groningen zijn ondernemers het meest optimistisch, gevolgd door Overijssel. In Drenthe zijn ondernemers het meest pessimistisch.

 

Eerste effecten Brexit zichtbaar

Vanaf 1 januari 2021 hoort het Verenigd Koninkrijk (VK) niet meer bij de Europese Unie. Dit levert de nodige problemen op in de praktijk, zo blijkt uit het nieuwe onderzoek onder ondernemers. Zo ervaart bijna een kwart van de Nederlandse ondernemers die handel drijven met het VK belemmeringen door meer administratieve lasten. Daarnaast worden exporteurs geconfronteerd met extra kosten op de voet gevolgd door problemen vanwege grensformaliteiten. Wat het in de praktijk betekent voor de totale handel met het VK blijkt op 20 mei uit nieuwe handelscijfers van het CBS.

 

Herstelplan

Het broze ondernemersvertrouwen en alle onzekerheid over de pandemie onderstrepen volgens de ondernemersorganisaties het enorme belang van het doortrekken van het steunpakket tot eind van het jaar en de noodzaak van een stevig herstelplan. ‘Ook omdat we na de zomer wereldwijd zeker nog niet af zijn van het virus met nieuwe varianten die de kop op kunnen steken. Daarnaast hebben veel ondernemers in de getroffen sectoren een enorme berg aan schulden opgebouwd door de gedwongen sluiting. Hier moet een oplossing voor worden gevonden in het herstelplan,’ aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.