Commissievoorstel voor elektriciteitsmarkt: grondige herziening blijft uit

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
23-03-2023

Op 14 maart heeft de Europese Commissie (EC) een voorstel gedaan voor het herzien van de elektriciteitsmarkt. Het heeft tot doel de energiemarkt in de EU veerkrachtiger te maken en de energierekening van consumenten en bedrijven minder afhankelijk te maken van de korte termijn marktprijs van elektriciteit (vaak bepaald door de prijs van gas). Daarom wil de Europese Commissie o.a. het gebruik van langetermijncontracten stimuleren door de voorwaarden aan te passen, waardoor het interessanter wordt deze contracten af te sluiten.

 

Tijdens het hoogtepunt van de energiecrisis zinspeelde de Europese Commissie nog op een significante herziening van de elektriciteitsmarkt. Nadat eind augustus de prijzen van elektriciteit absolute recordhoogtes bereikten (in Frankrijk zelfs tot €1000/MWh), pleitte de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, in haar ‘State of the Union’ in september vorig jaar nog voor het loskoppelen van de gas- en elektriciteitsprijs.

 

Nadien is de prijs gedaald en de markt gestabiliseerd. Dit geeft aan dat de elektriciteitsmarkt goed werkt. Toen de prijzen steeds verder stegen (in aanloop naar de prijspiek in augustus/september) reflecteerde de elektriciteitsprijs precies wat er op dat moment aan de hand was, namelijk krapte op de gasmarkt. Dit betekent niet dat de markt disfunctioneert en dat er ingegrepen moet worden.

 

Het voorstel van de Commissie zal nu de wetgevingsprocedure in Brussel doorlopen. Het lijkt erop dat er een consensus is om de herziening snel aan te nemen en dat er voor het einde van het jaar een akkoord wordt bereikt.

Lees meer over

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.