5 JUN, 2018 • NLMaakt

Een offshore platform in zee bouwen? Echt een klus voor Nederlanders

Een platform midden op zee om naar gas of olie te boren, dat bouw je niet eventjes. Enorme onderdelen worden – als een bouwpakket – met schepen of kranen in elkaar gezet. Door bedrijven met illustere namen als Van Oord, Heerema en Boskalis, maar ook door vele andere cruciale toeleveranciers.

Stoere mannen met baarden, olievegen op gespierde armen, weken van huis: het leven op een platform in zee spreekt tot de verbeelding. Een dorpje, dat is een booreiland bijna. Helikopters brengen de harde werkers naar het platform. Daar eten ze, kijken televisie. Er zijn er zelfs met sauna’s en complete voetbalvelden.

De Nederlandse offshore (letterlijk: van het land af) industrie is groot geworden dankzij de olie- en gaswinning in de Noordzee. Vorig jaar werd in deze wateren weer een forse gasbel gevonden, op zo’n 20 kilometer boven Schiermonnikoog, van bijna 60 miljard kubieke meter. Nu de gaskraan in Groningen langzaam dichtgaat, is dat een ‘mooie’ voorraad om nog even mee vooruit te kunnen – tot de emissieloze samenleving uiteindelijk een feit is.

Van Oord en vele anderen

Een offshore platform, om gas of olie te winnen, trek je niet zomaar uit de kast. Bedrijven moeten stevige funderingen leggen, pijpleidingen bouwen. Er zijn drilboren nodig, megagrote assen, schroeven, koppelingen. Alle onderdelen worden met grote hijskranen of kraanschepen naar de juiste plek gebracht en in elkaar gezet, als ware het een bouwpakket.

Zo zet je een offshore platform in elkaar

Verder moeten de platforms tegen een stootje kunnen. Moeder natuur kan hard zijn – zeker op zee. De installaties moeten huizenhoge golven weerstaan, storm, bliksem, brandende hitte, hoosbuien. Met andere woorden: niet iedereen kan zo’n platform bouwen. En na gebruik weer probleemloos ontmantelen. Daar is zowel kennis als brute kracht voor nodig. Enter de Nederlandse toeleveranciers. Want zeg je water, dan denk je aan Nederlanders. Familiebedrijf Van Oord bijvoorbeeld is marktleider als het gaat om steenstorten onder water, en een bouwer van windparken op zee. Met hun nieuwste valpijpschip Bravenes kan steen heel dichtbij offshore platforms gestort worden. Maar het bedrijf is niet de enige speler in deze branche. De 430 leden van branchevereniging IRO zijn goed voor een omzet van zo’n 18 miljard euro, en 60.000 banen wereldwijd. Samen vertegenwoordigen zij zo’n 70 procent van het totaal aantal bedrijven in de offshore industrie.

Voor wie de illustratie groter wil zien: onderaan dit artikel staat een link voor de printvriendelijke versie

Duurzame energiebronnen

Het Nederlandse deel van de Noordzee kent ongeveer 160 productielocaties. Ook landen als Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Duitsland boren naar gas en olie. Verder zijn de Golf van Mexico, het Midden-Oosten en West-Afrika ‘traditionele’ boorplatformgebieden. De zee biedt echter méér dan fossiele brandstoffen. Ook alternatieve energiebronnen worden steeds meer offshore gewekt. Denk aan getijdenenergie en windmolens in zee. Die installaties moeten ook ontwikkeld, aangelegd en onderhouden worden. Ook daaraan dragen Nederlandse bedrijven een belangrijk steentje bij. 

Meer weten over deze bedrijven? Kijk dan ook eens op hun website: Machinefabriek Boessenkool, Bayards, Bosch Rexroth, O.O.S International, Ampelmann, Boskalis, De Oude Bibliotheek Academy, Vryhof, Royal Wagenborg, Allseas, Heerema Fabrication Group

Voor de volledigheid
Het overzicht in de infographic is niet compleet. Er zijn veel meer Nederlandse bedrijven die onderdelen leveren voor offshore platforms. Veel van de bedrijven die wel staan vermeld, leveren meer dan één product. Zo maakt Bayards helidecks, maar ook windschilden en trappenhuizen. Bosch Rexroth produceert hydraulische cilinders, maar ook aggregaten en generatoren. Boskalis bouwt en onderhoudt offshore platforms, en is ‘s werelds grootste baggeraar. De meeste offshore ondernemingen werken mondiaal en kennen buitenlandse vestigingen. De getoonde bedrijven leveren ook niet per se (alleen) onderdelen voor het in de illustratie getoonde offshore platform.

Handig: de wekelijkse Forum-alert

Handig: de wekelijkse Forum-alert

duurzame energieenergiemaakindustrienlmaaktwindenergie