11 OKT, 2022 • Vernieuwers

Door Auping werd het ziekenhuisverblijf een klein beetje verzacht

Of hij hygiënische en comfortabele bedden kan leveren, om het ziekenhuisverblijf voor de patiënten iets te veraangenamen. Met die opdracht gaat smid Johannes Auping aan de slag. En met succes. In de serie Vernieuwers: Koninklijke Auping.

 

Erg knus ziet het er in de smederij van Auping in Deventer niet uit. Maar dat lijkt deze mannen niet te deren. Ze willen zelfs wel even stoppen met werken om goed te kunnen poseren voor de foto. De man linksvoor valt wel op tussen de rest. Niet zo gek dat deze stoere smid en meesterknecht waarschijnlijk is gebruikt voor het logo uit de brochures en catalogi van de beddenfabrikant.

VernieuwersWie een blik in de geschiedenis van Nederland werpt, begrijpt meteen waarom we al jaren bovenaan de lijst van meest innovatieve economieën staan. Ook ondernemers droegen daaraan hun steentje bij met creatieve en gewaagde ideeën, die soms onmogelijk leken en dan toch een succes werden. En dankzij wie Nederland er nu heel anders uitziet. In de serie Vernieuwers: Koninklijke Auping.

Een bijzondere opdracht

Als smidsknecht Johannes Auping het vak goed onder de knie heeft begint hij in 1868 een eigen smederij. Hij maakt er kachels, haarden en fornuizen en staat bekend als een goede en degelijke smid. Bij inschrijving verwerft hij zijn eerste grote, en tevens bijzondere, opdracht. Het nieuw te bouwen Sint Geertruiden Gasthuis wil een bed dat beter en hygiënischer is dan de oncomfortabele bedden met matrassen van stro die tot dan toe worden gebruikt. Als het gasthuis wordt geopend trekken de bedden de aandacht van de directeur van het Burgerziekenhuis in Amsterdam. Of Auping ook voor hem aan de slag wil en veertig bedden wil leveren. Maar dan moet er wel een verende en ventilerende bodem in, wel zo comfortabel voor de patiënten en het voorkomt doorliggen.

In de smederij van Johannes Auping werden in het begin alleen kachels, haarden en fornuizen gemaakt

In de smederij van Johannes Auping werden in het begin alleen kachels, haarden en fornuizen gemaakt
Foto: Auping, 1910

Snijbonenmachine

De vindingrijke Auping gaat aan de slag en het verhaal gaat dat hij met een snijbonenmachine uit zijn eigen assortiment staaldraden tot spiralen draait die hij vervolgens in elkaar vlecht. En dat alles doet hij binnen de mogelijkheden van zijn eigen smederij. Nu is de Eerste Nederlandsche Fabriek van Stalen Gezondheidsmatrassen een feit.

 

Circulair matras

Maar de beddenfabrikant timmert verder aan de weg. Om zijn uitvinding op de particuliere markt bekend te maken doet hij iets wat in die tijd best bijzonder is. Hij gaat reclame maken in dagbladen. In begin vooral met tekst, later door middel van affiches. Want de slaapkamer zou toch geen sluitpost zou moeten zijn, is zijn opvatting.

En niet alleen patiënten en de gewone man mogen van een gezonde nachtrust genieten. Ook koninklijke gasten kunnen lekker dromen als ze ter gelegenheid van de kroning van koningin Wilhelmina op Aupingbedden mogen liggen in het Paleis op de Dam.

Auping is nog steeds innovatief bezig. Zo introduceerde het bedrijf onlangs het eerste circulaire matras ter wereld. Welterusten!

 

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Handig: de wekelijkse Forum-alert

Handig: de wekelijkse Forum-alert

geschiedenisondernemersvernieuwers