7 DEC, 2022 • OndernemenvoorNL

Arnoud Drevijn (Spatial Insight) helpt Afrika te vergroenen

Hoe kan ik met mijn bedrijf positief bijdragen aan klimaatverandering? Arnoud Drevijn, directeur van datamanager Spatial Insight, brak er zijn hoofd over. Tot hij in contact kwam met ngo Justdiggit.

 

Wekenlang was hij er chagrijnig van. Na het zien van de documentaire A Life On Our Planet van David Attenborough, over de achteruitgang van de aarde, was Arnoud Drevijn (Spatial Insight, datamanagement) in shock. Vliegen deed hij al niet meer, vertelt de ondernemer in zijn kantoor aan de Haarlemse Nieuwe Gracht, maar na de documentaire is hij ook gestopt met vlees eten. Daar bleef het niet bij. Met een knipoog: ‘Ik gaf mijn twee compagnons en vijf werknemers als huiswerk mee Attenboroughs documentaire te bekijken, om daarna samen een analyse te maken van onze CO2-footprint. En om te bedenken: wat gaan we daar als bedrijf aan doen?’ 

 

‘Ik geloof absoluut niet in het compenseren van uitstoot’

 

Vooral het opslaan van data bleek veel CO2-uitstoot te veroorzaken. ‘Alles wat je op een server zet, staat 24/7 aan, slurpt energie en geeft warmte af. Je kunt er dan voor kiezen om die uitstoot te compenseren, zoals sommige bedrijven doen. Maar daar geloof ik absoluut niet in.’ Drevijn wilde iets doen met de kennis die zij in het bedrijf hebben om heel concreet klimaatverandering tegen te gaan. Toen hij de ngo Justdiggit op het spoor kwam, wist hij: hier kan mijn bedrijf een goede bijdrage aan leveren. Hoe? Met datamanagement dus. Wat concreet betekent dat Spatial Insight de ngo helpt om in kaart te brengen waar gronderosie tegengegaan kan worden en door inzicht te geven wat de resultaten ervan zijn. Eigenlijk net zoals het bedrijf nu voor tien Nederlandse waterleidingbedrijven doet, waardoor ze precies weten wanneer een waterleiding aan onderhoud of vervanging toe is bijvoorbeeld.

Spatial Insight helpt Justdiggit met het in kaart brengen waar gronderosie tegengegaan kan worden

Spatial Insight helpt Justdiggit met het in kaart brengen waar gronderosie tegengegaan kan worden
Foto: Mark Horn

Justdiggit pakt in Kenia en Tanzania de bron van klimaatverandering aan. ‘Regreening Africa noemen ze dat.’ Ze laten daar restjes stam van afgehakte bomen tot nieuwe bomen uitgroeien, gaan gronderosie- en degradatie tegen door op grote schaal geulen en halve cirkels te graven op overbegraasde vlaktes en door bewaakte graszaadbanken aan te leggen. In die grote kuilen kan regenwater in de grond zakken zodat zaden ook na stortbuien de kans krijgen om te kiemen. Met als resultaat: groene, vruchtbare grond.

 

‘Wij helpen de ngo nu inzicht te krijgen in hoe de projecten gaan. Waar zit groei en waar juist niet? Die resultaten kunnen zij dan weer gebruiken om sponsors zoals de Postcodeloterij te laten zien wat er gebeurt.’ Maar liefst acht uur capaciteit per week stelt Spatial Insight sinds afgelopen zomer gratis beschikbaar. ‘Afhankelijk van Justdiggits vraag kiezen we welke collega daar het beste bij past. Die wisselt dan een dagje van kantoor.’

 

‘Je komt hier niet als Europeaan de koloniaal spelen’

 

Wat Drevijn zo aantrekkelijk vindt aan het project is dat je ‘er niet als Europeaan de koloniaal komt spelen. Lokale boeren coachen andere boeren in hun omgeving om hun kudde geiten niet telkens naar hetzelfde stukje land te sturen.’ En het mooie is: het project herstelt op grote schaal land en beperkt de opwarming van de aarde met 37 procent. In Kenia en Tanzania is al 300.000 hectare ‘hergroend’ en zijn er bijna 10 miljoen bomen teruggebracht. ‘Dat is nog eens wat anders dan geld betalen om je schuldgevoel over je CO2-uitstoot af te kopen. Daar doe ik het voor. Het liefst zou ik zélf boer worden en een voedselbos beginnen.’ Maar dat is nu nog toekomstmuziek.  

#OndernemenvoorNLSoms lijkt het of ondernemers zich alleen bezighouden met het runnen van het bedrijf en omzet draaien. In de praktijk doen ze veel meer dan dat. Ze zetten zich in voor een sociaal bedrijf, een groene omgeving of het opruimen van zwerfafval. In de serie #OndernemenvoorNL zoekt Opinieblad Forum die ondernemers op met de vraag wat ze drijft. En waarom zij vinden dat ze ook (mede)verantwoordelijk zijn voor hun omgeving. Vorige keer was fondsdirecteur bij PostNL Thijs Kerckhoffs aan het woord over zijn strijd tegen eenzaamheid. Dit keer legt Arnoud Drevijn (Spatial Insight) uit hoe zijn bedrijf helpt Afrika te vergroenen. 

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Handig: de wekelijkse Forum-alert

Handig: de wekelijkse Forum-alert

#ondernemenvoorNLmaatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)ondernemerschap