Voorrang voor activiteiten die stroomnet ontlasten: positieve ontwikkeling

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
13-07-2023

‘Het is goed dat de ACM het mogelijk wil maken om projecten, die het overbelaste stroomnet ontlasten, voorrang te geven bij een aansluiting.’ Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in een eerste reactie op een nieuw prioriteringskader dat de marktautoriteit vandaag heeft opgesteld en waar bedrijven en overheden op kunnen reageren komende maanden.

 

Lange gekoesterde wens

Bedrijven kunnen op verschillende manieren het stroomnet ontlasten. Zo kunnen bedrijven onderling bijvoorbeeld meer stroom gaan uitwisselen (bijv. op bedrijventerreinen). Ook kunnen bedrijven werken met batterijen en kunnen ze duurzaam opgewekte stroom zelf inzetten zonder dat dat perse het net op hoeft. ‘Hiermee ontstaat ruimte, zodat anderen weer sneller het overbelaste net op kunnen en dat is wenselijk voor de hele samenleving,’ aldus de ondernemersorganisaties. 

‘Dit was een lange gekoesterde wens en het is goed dat dit gaat gebeuren’, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW in een eerste reactie op het nieuwe kader van ACM. Belangrijk is volgens de ondernemersorganisaties wel dat slimme oplossingen dan ook snel duidelijkheid krijgen of én wanneer zij precies in de categorie vallen die voorrang kunnen krijgen. De categorie die het verduurzamen van bedrijven prioriteert lijkt namelijk vrij beperkt vormgegeven. 

 

Vragen en zorgen over de verschillende categorieën

Over alle andere categorieën - na de net ontlastende activiteiten - hebben de ondernemers verder nog veel vragen en zorgen. Daarbij consulteren ze komende tijd de leden. ‘De vraag is namelijk of dit raamwerk echt goed doordacht is op de praktische consequenties. Zo zijn bijvoorbeeld sommige private activiteiten zeker ook als basisbehoeften te definiëren.’

 

Alle ballen op verzwaring, flex en meer vergunningen

Verder wijzen de ondernemersorganisaties erop dat het in de eerste plaats cruciaal blijft om de grondoorzaken van het overvolle net aan te blijven pakken en daarop te versnellen. Dat zijn de verzwaring en uitbreiding van het net, het oplossen van alle problemen met vergunningen én een meer flexibel gebruik van het net. ‘Als iedereen bijvoorbeeld wat doet om op de piekmomenten het net te ontlasten dan kunnen we met elkaar al snel veel meer ruimte op het stroomnet creëren. Ook kan bijvoorbeeld op zo’n 3.000 plekken het stroomnet nu niet verzwaard worden door problemen met stikstof en vergunningen.’

 

Meer weten?

Lees hier meer over het concept prioriteringskader van ACM dat nu openstaat om op te reageren.

Lees meer over