Stroomstop Zuid-Nederland rijdt behalen klimaatdoelen in de wielen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
09-06-2022

'De gisteren afgekondigde tijdelijke stop op nieuwe aansluitingen en zwaardere aansluitingen op het elektriciteitsnet in Brabant en Limburg rijdt het halen van de klimaatdoelen ernstig in de wielen'. Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in een eerste reactie op het besluit van Tennet.

 

Van Russisch gas af bemoeilijkt

'Dit gebrek aan capaciteit is zeer zorgelijk voor ondernemers die juist alles doen om te verduurzamen en bijvoorbeeld hun dak vol willen leggen met zonnepanelen of over willen op een elektrisch wagenpark. Dit is bovendien extra urgent nu we sneller van het Russische gas af moeten en elektrificatie vaak een oplossing biedt voor het verduurzamen van allerlei processen die nu draaien op gas. Bovendien belemmert het de motor van de economie bij bedrijfsuitbreidingen of nieuwe (duurzame) investeringsprojecten. Zeker in deze groeiregio's met onder meer Brainport', aldus de ondernemersorganisaties.

 

Cruciaal dat kabinet regie pakt

De ondernemersorganisaties zijn in gesprek met netbeheerders én de overheid hoe we voorkomen dat dit tot toenemende problemen leidt bij ondernemers. Cruciaal is volgens hen nu vooral dat hier maximaal regie op wordt gevoerd vanuit het kabinet. 'Alle problemen komen hier samen; trage vergunningen, stikstof, klimaat en het draaiend houden van de motor van de economie. De uitbreiding van het elektriciteitsnet moet dan ook topprioriteit zijn, zeker omdat ondernemers straks ook op het halen van allerlei doelstellingen afgerekend gaan worden, maar ze ondertussen niks kunnen doen.'

 

Voorstellen voor snellere vergunningen

De ondernemersorganisaties hebben onlangs met netbeheerders diverse voorstellen gedaan aan de overheid om bijvoorbeeld vergunningprocedures te versnellen en te zorgen dat we doorlooptijden daarvan inkorten. 'We moeten met elkaar juist nu alle zeilen bijzetten om de verduurzaming een boost te geven', aldus de organisaties.

Lees meer over