Problemen op elektriciteitsnet vragen onconventionele maatregelen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
17-09-2021

‘De grote problemen om bedrijven of woningen aan te sluiten op het elektriciteitsnet vragen onconventionele en creatieve oplossingen.’ Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW naar aanleiding van de gebrekkige netcapaciteit en de recente problemen in o.a. Noord Holland en Amsterdam en andere delen van het land.  

 

Samen aanpakken

‘Wij hebben grote zorgen over de netcapaciteit. Dit probleem kunnen we alleen echt samen met elkaar -overheid/bedrijfsleven/netbeheerders- oplossen,’ aldus de  ondernemersorganisaties. ‘De gebrekkige netcapaciteit belemmert zowel de economie, de energietransitie als bijvoorbeeld het oplossen van de woningnood als we niet oplossen.’

 

‘Fast lane’ inrichten voor snellere procedures

De lange doorlooptijd voor ruimtelijke vergunningverlening/procedures én een gebrek aan ruimte is één van de grootste bottlenecks voor het versneld versterken van de netten. MKB-Nederland en VNO-NCW pleiten daarom bijvoorbeeld voor een ‘fast lane’ met dedicated ambtenaren en capaciteit voor snelle vergunningverlening voor energie-infrastructuur. ‘We moeten dit probleem nu namelijk met onconventionele middelen oplossen en de zaak versnellen.’

 

Meer regie

Verder moet er volgens de ondernemersorganisaties meer regie komen om goed te kunnen prioriteren wie wordt aangesloten en moeten we met spoed meer mensen opleiden en zorgen voor meer middelen. De netbeheerders hebben een groot gebrek aan technisch personeel en dit neemt steeds grotere vormen aan. Daarnaast kunnen prikkels in o.a. wetgeving voor nieuwe innovatieve oplossingen een rol spelen, meer opslag van elektriciteit, betere afstemming van vraag en aanbod, etc. ‘Ook daar moet meer naar gekeken worden voor creatieve oplossingen’, aldus de ondernemers.

 

Bovenaan de politieke agenda van een nieuw kabinet

‘Samen met leden -waaronder de netbeheerders- hebben we hier aandacht voor gevraagd bij het kabinet. Dit probleem moet bovenaan de politieke agenda van een nieuw kabinet in nauwe samenwerking met gemeenten en provincies. Anders kunnen we de vele wensen en ambities t.a.v. wonen, duurzaamheid en economische groei wel op onze buik schrijven komende jaren en dat gaat veel hinder geven,’ aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.