Ondernemers: 'Mooie opmaat naar volledige opening van samenleving'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
25-01-2022

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn verheugd met de verdere versoepelingen die het kabinet vanavond heeft aangekondigd. 'Het is voor vele tienduizenden ondernemers én hun medewerkers een zegen dat ze weer aan de slag kunnen, zij het nog wel met een aantal randvoorwaarden. Dit is een mooie opmaat naar de volledige opening van de samenleving, waar heel Nederland zo naar snakt.' De ondernemersorganisaties zijn blij dat het kabinet deze keer, naast het OMT-advies, ook duidelijk andere signalen uit de samenleving heeft laten meewegen. 'Aan een sluitingstijd van bijvoorbeeld 20.00 uur hadden bijvoorbeeld restaurants, bioscopen, theaters weinig gehad.

 

Horeca, theaters, museau, pretparken, wellness centra en andere doorstroomloacties open

Goed nieuws is ook dat musea, pretparken, wellness centra en andere doorstroomlocaties hun deuren weer kunnen openen en – weliswaar met een maximum aantal bezoekers, verplichte zitplaatsen en een beperkte capaciteit – ook evenementen weer mogen worden georganiseerd.

Bij alle versoepelingen is en blijft het volgens de ondernemersorganisaties cruciaal dat we ons allemaal aan de basismaatregelen en andere voorwaarden die gelden houden, zodat we zo snel mogelijk ook de laatste stap in de heropening kunnen zetten: met weer festivals, opening van de nachthoreca, grotere evenementen, et cetera. 'Voor deze ondernemers is het nog altijd een hard gelag.'

 

Verdere verruiming quarantaineregels is een goede stap

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn positief over de verdere verruiming van de quarantaineregels, die bij de huidige besmettingscijfers tot grote problemen begonnen te leiden bij veel ondernemingen. Zo zijn werkende ouders er vanaf morgen al mee geholpen dat kinderen tot en met 12 jaar niet meer in quarantaine hoeven als ze geen klachten hebben en zich testen. Hierdoor hoeven niet langer hele schoolklassen naar huis. Daarnaast wordt het vanaf morgen ook mogelijk voor mensen die niet op hun werk kunnen worden gemist en die geen klachten hebben, om gewoon aan het werk te gaan. Voor werkgevers en werknemers komt een handreiking op www.rijksoverheid.nl hoe deze nieuwe verruimde quarantaineregels werken. Vorige week was al geregeld dat mensen met een booster of die net hersteld zijn van COVID ook gewoon kunnen komen werken als ze geen klachten hebben.

 

Begrip voor ongewijzigd thuiswerkadvies

De ondernemersorganisaties hebben er begrip voor dat het thuiswerkadvies nog even blijft zoals het is. 'Natuurlijk moet ook dat eindig zijn, want zo langdurig niet naar je werken kunnen heeft eveneens grote sociale nadelen voor ondernemers, hun medewerkers, maar bijvoorbeeld ook voor catering- en beveiligingsbedrijven.'

 

Langetermijnplan nodig dat 'open' als uitgangspunt heeft

MKB-Nederland en VNO-NCW wijzen er verder op dat met de nieuwe versoepelingen het leed van ondernemers – uiteraard – nog lang niet geleden is. 'Nog steeds zijn dus ondernemers gesloten, anderen kunnen door de nog geldende beperkingen geen normale omzet draaien. En voor beide groepen geldt dat zij door de opeenvolgende lockdowns hoge schulden hebben opgebouwd.' De ondernemersorganisaties kijken daarom uit naar de brieven die het kabinet heeft aangekondigd over zogenoemde schrijnende gevallen (ondernemers die tot dusver steeds ten onrechte tussen wal en schip zijn gevallen), de stopregeling, de aanpak van de schuldenproblematiek én de langetermijnvisie. 'Dat langetermijnplan moet 'open' als uitgangspunt hebben. Geen lockdowns meer en daar moeten de inspanningen in de zorg (IC-capaciteit, et cetera) en qua preventie (onder andere voldoende testcapaciteit, versneld aanschaffen COVID-medicatie) op gericht zijn. Alleen zo maken we van de huidige lockdown ook echt de laatste', aldus de ondernemersorganisaties.