Nieuwe EU-tool voor goede voorbereiding ondernemers op Brexit

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
17-08-2020

MKB-Nederland en VNO-NCW doen een gezamenlijke oproep aan bedrijven om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de Brexit. Want hoewel de onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk nog bezig zijn, ziet het er op dit moment niet naar uit dat er op tijd een deal zal komen. Dat betekent dat per 1 januari 2021 het VK de Europese interne markt verlaat en dat er onvermijdelijk grens- en handelsbelemmeringen ontstaan voor ondernemers. Om bedrijven zo goed mogelijk hierop voor te bereiden, publiceert de Europese Commissie de zogenoemde readiness notes. In deze documenten staan per sector alle noodzakelijke informatie op een rijtje.

 

Specifieke maatregelen

MKB-Nederland en VNO-NCW adviseren bedrijven die handel drijven met het VK met behulp van de readiness notes goed te kijken welke specifieke maatregelen ze nog kunnen nemen. Daarnaast roepen zij op om het algemene document met aanvullende informatie over alle veranderingen na de transitieperiode goed door te nemen. Voor ondernemers is het van belang zo snel mogelijk alle noodzakelijke voorbereidingen te treffen. Alleen dan zullen de Europese Commissie en de Nederlandse overheid te hulp schieten, mochten ondernemers in de problemen raken.

 

Douaneformaliteiten

Met of zonder akkoord: vanaf 2021 zijn douaneformaliteiten hoe dan ook noodzakelijk. Een deal vermindert alleen de administratieve lasten en tarieven, maar neemt deze niet volledig weg. Ondernemers die zelf handel drijven met het VK doen er goed aan om de pagina’s van de Nederlandse en Britse douane in de gaten te houden. Waar de Britse overheid heeft aangegeven in het eerste half jaar soepel om te gaan met controles - om zo de grootste verstoringen te proberen te voorkomen - heeft de EU al aangekondigd dit niet te doen. De nieuwe situatie zal dus direct op 1 januari in gaan.

 

Door de coronacrisis hebben veel ondernemers logischerwijs andere zorgen aan hun hoofd (gehad), maar ondernemers doen er goed aan om zich goed voor te bereiden op de Brexit. Doe dus de brexit impact scan en kijk op brexitloket en hulpbijbrexit.nl wat je nu al kan doen, zoals je douanezaken regelen.