Massaal testen maakt heropening economie mogelijk

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
19-02-2021

‘Met de inzet van preventief testen kan de samenleving vanaf maart stap voor stap worden heropend én het aantal coronabesmettingen tegelijk worden teruggedrongen. Virusbestrijding en een heropening van de economie gaan hand in hand.’ Dat en meer blijkt uit nieuw onderzoek van KPMG Health dat de laatste inzichten op dit vlak voor MKB-Nederland en VNO-NCW in kaart bracht.

 

Deels openen samenleving

Uit de nieuwe KPMG-rapportage blijkt dat het deels openen van de samenleving, via het testen voorafgaand aan een activiteit (onderwijsdeelname, kantoor-, winkel-, horeca- of evenementbezoek, etc.) kan zorgen voor een netto-daling van het aantal besmettingen. Hiervoor zijn volgens de inschatting van KPMG zo’n 20 miljoen tests per maand nodig. Volgens de laatste schattingen is dit volgens de ondernemersorganisaties haalbaar, omdat momenteel in Nederland al wordt toegewerkt naar zo’n 17 miljoen tests per maand later dit voorjaar. 

 

Hogere testbereidheid

Volgens KPMG zal door koppeling van testen aan de toegang tot een activiteit de testbereidheid in Nederland worden verhoogd. Besmettelijke personen die zich -door het ontbreken van klachten- niet bewust zijn dat zij het virus bij zich dragen worden dan alsnog opgespoord en nu niet. Testen bij activiteiten werkt op deze manier dus als een tweesnijdend zwaard: de samenleving kan open en het levert een bijdrage aan terugdringing van het virus.

 

Versnelling exit-strategie

Het maakt daarmee een versnelling en verbreding van de exit-strategie mogelijk, in aanvulling op de vaccinatiecampagne die in mei/juni de nadelige effecten van de Britse variant inhaalt. Ook zelftesten kunnen een belangrijke rol spelen in de testaanpak laat de nieuwe studie zien. ‘Dit vraagt alleen nog wel om goedkeuring, zodat de zelftests ook echt snel de markt op kunnen’, aldus KPMG. Voor de hele testaanpak die KPMG bepleit, is verder nodig dat er een testpaspoort wordt georganiseerd. ‘Dit zorgt ervoor dat de testcapaciteit zo efficiënt mogelijk kan worden benut, aangezien een test dan geldig kan zijn voor meerdere activiteiten.’

 

Nu snel de nieuwe routekaart uitwerken

Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW: ‘We hebben eind vorig jaar geholpen met onze leden om de testcapaciteit op te schalen. Hierdoor verdrievoudigde de testcapaciteit in acht weken. Op dit moment werken we samen met oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp, VWS, EZK, GGD’en en bedrijven om ook preventief te kunnen testen bij bedrijven, bij sociale activiteiten en op het MBO/HBO/WO. Als we dit gedachtegoed van KPMG samen met de beschikbare testcapaciteit ‘plotten’ op de routekaart van het kabinet kunnen we hopelijk in de loop van maart weer veel meer gesloten sectoren gaan openen en geven we mensen weer perspectief.’

 

In gesprek met VWS en EZK

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn momenteel in gesprek met VWS en EZK over de nieuwe aanpak nu de situatie maatschappelijk en economisch steeds nijpender wordt en dit dé uitweg uit de crisis lijkt te bieden waar iedereen naar snakt.