‘Elektriciteitsnet bemoeilijkt halen klimaatdoelen van bedrijven’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
02-02-2022

‘In tien van de twaalf provincies spelen problemen met het elektriciteitsnet en ondervinden bedrijven vertraging om bijvoorbeeld hun zonnedak, laadpalen of panden en installaties op het net aangesloten te krijgen. Daardoor kunnen bedrijven in problemen komen met het halen van de klimaatdoelen. Dit is slecht voor het ondernemingsklimaat, juist in een tijd waarin Nederland zich wil onderscheiden als koploper op duurzaamheid.’ Die boodschap gaf MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof dinsdag namens verschillende ondernemersorganisaties mee aan minister Jetten van Klimaat en Energie.

 

Snel schop in de grond

Vonhof sprak met de andere partijen achter het vrijdag gepresenteerde plan ‘Samen sneller het net op’ met de minister. Namens onder meer de leden van VNO-NCW, Techniek Nederland, de Metaalunie, FME, Bouwend Nederland en de industrie benadrukte Vonhof dat juist het elektriciteitsnet voorwaardenscheppend is voor de talloze uitdagingen waar ons land voor staat. ‘We moeten een miljoen woningen aansluiten op het net, de industrie gaat massaal verduurzamen en elektrificeren, ondernemers willen zonnepanelen op hun dak, en ga zo maar door. Dat kan alleen als snel de schop in de grond gaat en we de netcapaciteit flink verhogen, en door innovatie en opslag slimmer gebruik maken van pieken en dalen in de vraag naar energie.’ Dat betekent ook snellere bestuurlijke procedures.

 

Regie pakken

De MKB-Nederland-voorzitter was blij met het gesprek. ‘De minister luisterde goed naar alle signalen uit het veld en wil echt regie pakken. Hij is ambitieus en wil de door het kabinet gestelde klimaatdoelen gaan halen. Dat vraagt intensieve samenwerking van alle partijen. Wat daarbij helpt is dat hij zelf bij ProRail heeft gewerkt en veel affiniteit heeft met de aanleg van nieuwe infrastructuur. Ook met de enorme tekorten aan technici wil hij met zijn collega’s serieus aan de slag.’

 

Kamerbrieven

Binnenkort volgen verschillende Kamerbrieven van de minister over onder meer het klimaatbeleid en de elektriciteitsnetten, waarbij het nieuwe plan goed van pas komt. Over een paar maanden volgt dan een nieuw gesprek over de stand van zaken.