VVD-Europarlementariër Azmani: 'Bruggen bouwen tussen Brussel en Den Haag'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
22-04-2021

Twee jaar geleden kreeg ik de kans om de Tweede Kamer te verruilen voor een nieuw avontuur in het Europees Parlement. Deze stap naar Brussel was een heel bewuste keuze. Als woordvoerder op het migratiedossier zag ik al snel in dat je op een grensoverschrijdend dossier als migratie alleen in Europa concrete meters kunt maken. De eerste stappen naar een toekomstig Europees migratiebeleid worden namelijk hier genomen. In Brussel zit je, spreekwoordelijk gezien, dus het dichtst bij het vuur.

 

Ook op andere beleidsterreinen dan migratie is Europa vaak als eerst aan zet. Denk aan grote grensoverschrijdende vraagstukken als de aanpak van klimaatverandering. Die Europese samenwerking is in het belang van Nederland. Niet alle problemen kunnen we alleen het hoofd bieden. Soms sta je samen met zesentwintig andere Europese landen sterker. Juist in wereld waarin we bijvoorbeeld op geopolitiek vlak een antwoord moeten vinden op de toenemende macht van een land als China. Maar als we dichter bij huis kijken naar de uitdagingen waar ondernemers en bedrijven voor staan, is Europa evenzeer belangrijk. Als klein handelsland met een open economie biedt de Europese interne markt veel kansen. Tegelijkertijd is de interne markt een work in progress. Kijk naar de digitale ontwikkelingen die momenteel in een stroomversnelling zijn geraakt door de pandemie. Die digitale ontwikkelingen zijn van nature grensoverschrijdend. De Europese interne markt moet meebewegen met die ontwikkelingen om onze ondernemers daar waar kan te faciliteren zodat kansen gegrepen kunnen worden.

 

Het is daarom van belang dat een volgend kabinet een scherp oog heeft voor de ontwikkelingen in Europa en actief werkt aan de rol die Nederland in Europa kan spelen. Hoe zorgen we dat de belangen van Nederland zo goed mogelijk gehoord worden in Brussel? Hoewel je gelukkig ziet dat ‘Brussel’ steeds minder die zogenaamde ver-van-je-bed-show wordt, een proces waar Mark Rutte als premier van Nederland in de afgelopen jaren een duidelijke rol in heeft gespeeld wat mij betreft, blijven Europese ontwikkelingen soms lastig te volgen voor de outsider. Hier zie ik daarom ook zeer sterk een taak weggelegd voor mezelf als Europarlementariër. Als vertegenwoordigers van Nederland in Brussel zouden wij een verbindende rol moeten spelen in het bouwen van bruggen tussen Brussel en Den Haag. Met die missie onder de arm ben ik twee jaar geleden naar Brussel vertrokken en die missie zal ik, met een nieuwe Tweede Kamer en straks met een nieuw kabinet, met dezelfde energie voortzetten.

 

Malik Azmani, VVD-fractievoorzitter in het Europees Parlement

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.