Peter van Dalen (CU/EVP): ‘Strategische autonomie noodzakelijk, ook voor onze eigen geloofwaardigheid’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
17-11-2022

Dat onze economische afhankelijkheid van onbetrouwbare partners tot forse problemen kan leiden is intussen van iedere thermostaat af te lezen. In het geval van Rusland hebben we dit helaas kwaadschiks moeten leren. Zelf heb ik jaren geleden al – destijds tot ongenoegen van velen – gepleit tegen de bouw van de gaspijplijn Nordstream 2, juist om geen zaken te doen met een regime als dat van Poetin.

 

Dit inzicht moeten we ook toe passen op onze relatie met China. Strategische autonomie betekent voor mij dat we er als EU-lidstaten voor gaan, productie én grondstoffen zelf regelen. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de Lightyear One auto: dit unieke product – de eerste auto ter wereld die op zonne-energie rijdt – moeten we in Nederland en/of Europa maken, evenals de batterijen. Daarnaast moeten we de grondstoffen zoveel mogelijk van ons eigen continent proberen te halen. Daar moet de EU met de Nederlandse regering ook flink aan bijdragen!

 

Voor mij is essentieel dat we naast de koopman, de dominee een gelijkwaardige plaats geven, dat wil zeggen: onze waardengemeenschap bouwen en bewaren. Xi Jinping kan het woord mensenrechten nauwelijks uitspreken, laat staan toepassen. Minderheden zoals Oeigoeren en aanhangers van de Falun Gong-beweging worden opgesloten, gemarteld en zelfs beroofd van hun organen. De vrijheid van godsdienst staat in China zwaar onder druk, en de privacy en autonomie van burgers wordt steeds verder ingeperkt.

 

Ik vind het terecht dat het Europees Parlement de investeringsdeal met China voorlopig op de lange baan heeft geschoven. Als we echter willen dat er echt iets verandert, zullen we eerst en vooral onze eigen (machts-)positie als Europa moeten versterken. Voor mij is strategische autonomie daarbij het sleutelbegrip!

 

Peter van Dalen

Europarlementariër ChristenUnie/EVP-fractie

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.