Europese prioriteiten ANWB voor het volgend kabinet

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
22-04-2021

De ANWB vraagt binnen de prioriteiten van de Europese Commissie extra aandacht voor de volgende issues van het volgend kabinet.

 

Voor verduurzaming van de mobiliteit is het uitrollen van elektrische laadinfrastructuur over Europa essentieel. Het zal verdere drempels bij het publiek wegnemen voor de aanschaf van een elektrische auto. Snelle invoering van bijmenging van duurzame kerosine is een van de beste troeven voor de verduurzaming van luchtvaart. Nederland  kan daar met zijn goede kennis van luchtvaarttechnologie en gunstige logistieke infrastructuur een belangrijke speler worden. Op betere benutting van hogesnelheidstreinen en nachttreinen voor korte en middellange afstanden zou degelijker moeten worden ingezet dan tot nu toe is opgepakt.

 

Binnen het voorbereiden van Europa voor het digitale tijdperk pleit de ANWB ervoor dat het volgend kabinet zich in Europa hard maakt voor betere zeggenschap van automobilisten over zijn eigen autodata. Buiten autofabrikanten moeten andere partijen de consument kunnen bedienen door toegang tot deze data. Dit zal niet alleen de consument maar ook de sterke automobiele sector in Nederland ten goede komen. De datatoepassing in auto’s zal ook een belangrijke boost kunnen geven voor verbetering van de verkeersveiligheid. Door steun van Nederland aan uniformering van ADAS-systemen, kunnen hulpsystemen onderling beter op elkaar worden afgestemd.

 

Met oog op het herstelplan voor Europa vraagt de ANWB om effectiever gebruik van Europese fondsen. Drempels voor grensoverschrijdend vervoer zoals structureel testen moeten betaalbaar worden gehouden door ondersteunende financiering. Daar waar mogelijk moeten de Coronaherstelfondsen worden gebruikt voor beheer, onderhoud en  voltooiing van het hoofdnetwerk van Europese snelwegen.

 

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.