Zo wordt Nederland ook een echte innovatiesupporter

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
31-01-2017

Wat is toch het geheim van de innovatiekracht van de VS en van Israël? In welk ranglijstje je ook kijkt, ze staan altijd op plek 1 en 2. Een tipje van de sluier: de overheid is een innovatie-supporter. En hoe!

 

Wie kijkt naar de ranglijsten van het World Economic Forum, ziet dat Nederland het niet heel slecht doet op het gebied van innovatie. Het Forum zet ons land op de 7e plek. Volgens hoogleraar bedrijfskunde Henk Volberda komt die goede score vooral door het succesvolle topsectorenbeleid. Dat zorgt voor een goede samenwerking tussen universiteiten, overheid en bedrijfsleven. Nederland heeft bovendien hele goede wetenschappelijke onderzoeksinstituten. Maar, zegt Volberda, er valt nog genoeg te winnen. Zeker als het gaat om kredietvertrekking en kapitaal voor het mkb en voor startups.

 

Innovatief aanbesteden

Erik Stam, hoogleraar economie, stelt ook dat de Nederlandse overheid veel meer zou moeten doen aan innovatief aanbesteden. ‘In plaats van één heel groot bedrijf direct de opdracht te gunnen, zouden veel meer partijen een kleine som geld moeten krijgen om hun voorstellen uit te werken’, zegt hij. ‘Dat kan heel goed werken en innovatie aanjagen, als je de juiste expertise bij elkaar brengt. Het is in het verleden wel geprobeerd, maar de overheid miste het doorzettingsvermogen.’ In het buitenland is het heel normaal dat de overheid publieke problemen in de waagschaal legt, zodat innovatieve ondernemers hun ideeën erop kunnen loslaten.

 

Kip en ei

In landen die boven Nederland staan op innovatielijstjes, zoals Israël en Amerika, is er veel meer innovatief ondernemerschap zegt Stam. ‘Er wordt hier veel over scale-ups en unicorns geschreeuwd in het publieke debat, maar ik zie nog niet in de cijfers terug dat startups echt doorgroeien. Het is een kip-ei probleem: er zijn meer succesvolle ondernemers nodig die na de verkoop van hun bedrijf zelf gaan investeren.’ Een andere, veel makkelijkere maatregel die overheden zeker moeten nemen, is ondernemers sneller betalen. Stam: ‘Niet pas over drie maanden, maar volgende week. Daar hebben zeker innovatieve startups en mkb’ers heel veel profijt van.’ En, zegt Volberda: ‘Niet bezuinigen op innovatieregelingen zoals de Innovatiebox.’

Aan Barack Obama hadden innovatieve ondernemers een goede. Maar of Donald Trump ook zo'n supporter is?
Aan Barack Obama hadden innovatieve ondernemers een goede. Maar of Donald Trump ook zo'n supporter is?
Tekst: Jeroen Ansink Foto: Jerry Lai/Reuters

Amerika heeft een supporter in het Witte Huis (misschien)

Aan Barack Obama hadden innovatieve ondernemers een goede.  Hij had een warm hart voor innovatie en benoemde zelfs een speciale chief technology officer in zijn kabinet. Hoe de nieuwe Amerikaanse president, Donald Trump, zich zal gedragen… Het is nog even afwachten. Lees hier meer.

Benjamin Netanyahu en zijn voorgangers hebben van Israël een echte startup nation gemaakt
Benjamin Netanyahu en zijn voorgangers hebben van Israël een echte startup nation gemaakt
Tekst: Jeroen Hoorn Foto: Abir Sultan/HH

Israël maakte van zichzelf een echte startup nation

Een nieuw innovatief bedrijf beginnen? In Israël is dat niet zo moeilijk. Zelfs de overheid steekt al jaren flink wat geld in riskante, innovatieve startups die anders niet van de grond zouden komen. Benjamin Netanyahu heeft heel goed begrepen waarom dat voor Israël belangrijk is. Zou dat in Nederland ook kunnen? Lees hier meer.

Judith Katz
eindredacteur Forum
+31 70 3490 162
Jeroen Ansink
correspondent opinieblad Forum
+31 70 3490 165
Jeroen Hoorn
freelance redacteur Forum
+31 70 3490 165