16 NOV, 2021 • Actueel

Wéér moet de horeca eerder dicht: 'Ondernemen wordt ons onmogelijk gemaakt'

Wéér moet de horeca sluiten. Ondernemer Frans van Hall, eigenaar van meerdere horecabedrijven, staat het huilen nader dan het lachen. ‘Willen we met z’n allen overleven, dan moeten we volledig gecompenseerd worden.’

 

Normaal gesproken zit de HALL vol met ‘burgerij en zakenlui’, zoals ondernemer Frans van Hall graag zelf zegt. Het Woerdense ‘horecaconcept’ zit in een markant bedrijfsverzamelgebouw, maar nu, net na de afkondiging van wéér nieuwe coronamaatregelen, kun je er opnieuw een kanon afschieten. Niet zo gek: de horeca mag dan wel tot 20:00 uur openblijven, de boodschap dat er zoveel mogelijk thuisgewerkt en thuis gebleven moet worden, is duidelijk aangekomen. Van Hall, ook eigenaar van het Utrechtse restaurant Mr Black and the White Ox en twee cateringbedrijven, is mentaal geknakt. ‘Misschien is dat straks anders als we hier weer aan gewend zijn’, zegt hij met emotie in zijn stem, ‘maar na bijna 2 jaar proberen te blijven drijven, is de rek er behoorlijk uit. En niet alleen bij mij, ook bij alle ondernemers die ik spreek.’

 

100 procent omzetverlies

Van zijn omzet – voor de twee restaurants ongeveer 180.000 euro per maand – zal in november nog zo’n 60, maximaal 70 procent overblijven. Maar in december zal de teller steeds verder dalen. ‘Afhankelijk van verdere ontwikkelingen zou dat richting de 100 procent omzetverlies kunnen gaan’, zegt de ondernemer. ‘Een maand van personeelsfeestjes, borrels en kerst, van het leven vieren. En de afzeggingen stromen binnen. Vergis je niet: de winstmarges in de horeca zijn klein. En ze worden zo alleen maar kleiner.’ Niet dat hij niet inventief is: wat hij al heeft ingekocht, zal deels weer creatief verwerkt worden in bestellingen. ‘Maar inkopen doe je nu natuurlijk een stuk voorzichtiger.’

 

‘ik had net weer ruimte om de tonnen belastingschuld af te kunnen lossen’

 

De Woerdense ondernemer heeft 55 mensen in dienst. Misschien niet veel voor iemand die vier bedrijven heeft, maar probeer maar eens je personeel te houden in zulke onzekere tijden. Of om er meer aan te nemen als de arbeidsmarkt zo krap is als nu. En deze nieuwe maatregelen maken dat niet veel beter. ‘De afgelopen maanden kwam alles juist weer echt tot leven’, vertelt de ondernemer. ‘Ik liep hier hartstikke blij rond. Iedereen was positief, had een lach op het gezicht. Er waren weer gasten, je voelde reuring. Daar doe je het voor in de horeca. Heerlijk om dat weer te kunnen voelen. En er was weer ruimte voor nieuwe plannen en ideeën. Ook om de tonnen belastingschuld af te kunnen lossen die we de afgelopen coronatijd hebben opgebouwd.’

 

Financiële steun

Gelukkig was er in die ‘coronatijd’ financiële steun vanuit de overheid. Maar voor een ondernemer zoals hij was het niet genoeg. Zijn restaurant is nog niet zo lang open en werd gecompenseerd op basis van de omzet in een aanloopjaar. ‘Ik denk dat er ongeveer 300 euro per medewerker per maand bij moest’, rekent hij voor. ‘Dat heeft me op jaarbasis met 55 mensen dus 198.000 euro gekost. Dan snap je wel dat op een gegeven moment de bodem in zicht komt.’ Bovendien leveren de steunmaatregelen ondernemers ook gewoon heel veel werk op. ‘Voor mijn bedrijven lopen nu ongeveer 25 verschillende regelingen’, zegt Van Hall. ‘Die moeten natuurlijk afgehandeld worden. Dat kost ontzettend veel uren, en sommige bedrijven moeten aan het einde van de rit dan toch nog heel veel geld terugbetalen. Wij hebben bijvoorbeeld nog recht op zo’n 11.000 euro die we achteraf zouden krijgen van de NOW. Om die te krijgen, moet ik met een boekhouder en een accountant om de tafel. Alles bij elkaar kost me dat zo’n 3.000 euro. En ik begrijp dat natuurlijk: er mag en kan niet gefraudeerd worden. Ik denk alleen niet dat overheid snapt hoeveel extra werk én kosten dit ondernemers oplevert.’ Hij wil maar zeggen: het klopt gewoon niet als er geroepen wordt: ‘Maar ondernemers krijgen toch steun als ze dicht moeten?’. ‘De steun is ten eerste niet voldoende, en ten tweede ontzettend intensief. Dat moet toch anders kunnen?’

 

‘straks kan de kerst ook weer helemaal de prullenbak in’

 

Donkere tunnel

Van Hall kijkt nog eens rond in zijn restaurant. ‘200 plaatsen, he? Wij kunnen prima mensen veilig laten eten, óók na 20:00 uur. Ik snap dat niemand zit te wachten op zuipfeesten, maar wij zouden echt open moeten kunnen.’ En dan komen de nieuwe maatregelen ook nog net voor kerst. Bedrijfsvergaderingen, aan het einde van het jaar, worden geannuleerd. ‘En ik verwacht eigenlijk dat de kerst helemaal de prullenbak in kan. Ik ben heel bang dat het geen drie weken wordt, maar drie maanden. We hebben 2,5 ton aan opdrachten staan. Dat wordt straks nul. En ja, dan ga ik maar weer boxen bezorgen.’ Hij zucht heel diep. Voor hem is heel duidelijk dat dit niet langer meer zo kan. ‘Laat de overheid in elk geval met heel goede steunmaatregelen komen. We moeten ruim gecompenseerd worden. En met ruim bedoel ik 100 procent. Dat is kei- en keihard nodig, willen we dit met zijn allen overleven.’ Hij probeert het nog eens met een metafoor: ‘We rijden opnieuw een donkere tunnel in. Ik was juist weer gaan investeren, heb mensen een half- of een jaarcontract gegeven. Vervolgens staat heel Nederland weer op zijn kop. Het ondernemen wordt ons op deze manier onmogelijk gemaakt.’

 

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Handig: de wekelijkse Forum-alert

Handig: de wekelijkse Forum-alert

coronacrisiscoronamaatregelenhorecainterviewnoodsteunnow (noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid)tvl (tegemoetkoming vaste lasten mkb)