19 MRT, 2021 • Interview

Robèr Willemsen (KHN): ‘Horeca moet open, elke dag vallen zaken om’

Ondanks alle overleg, plannen en protocollen mogen horecazaken niet open. En zo duurt de corona-ellende voor de ondernemers voort. KHN-voorzitter Robèr Willemsen ziet de omzetten in zijn sector verdampen, zaken omvallen. ‘Geef ons perspectief.’ En een stevig herstelplan.

 

‘Het is honderd procent risicomijdend gedrag.’ Dat is volgens Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), de reden waarom de overheid de horeca niet open laat gaan. Ook niet als KHN keer op keer met plannen komt om dat veilig te doen. Er ligt nu een zogenoemde horecaroutekaart, een alternatief op de routekaart van het kabinet, met speciale stappen voor clubs, zalen, terrassen, eet- en drinkgelegenheden voor elk risiconiveau. ‘Het beschrijft precies wat we wel en niet kunnen in de horeca’, zegt Willemsen. ‘En het is nu nodig. Wat sommige ondernemers bijvoorbeeld nog uit takeaway weten te verdienen is niet genoeg. Elke dag lopen ze geld mis. In 2020 zijn de totale omzetten met 65 procent verdampt. Zaken vallen om.’ Willemsen meent dat de horeca het water niet alleen tot aan de lippen staat, ‘maar voor velen is het al boven de lippen. Wat je dan nodig hebt, is perspectief en dat is er niet als alles dicht moet blijven. Met onze plannen kan het anders.’

 

‘in 2020 zijn de totale horeca-omzetten met 65 procent verdampt’

 

Willemsen is al maanden bezig om politici te overtuigen dat corona niet opeens om zich heen gaat grijpen als de horeca opengaat. ‘Neem nou de periode oktober/november van vorig jaar toen hotels met restaurant open mochten blijven. Daar kwamen géén besmettingen van. Op terrassen hetzelfde en er is gewoon géén wetenschappelijke onderbouwing dat de horeca dicht moet om besmetting te voorkomen. We kunnen dus veilig open, daar ben ik van overtuigd.’

 

Horeca durft verantwoordelijkheid aan 

De KHN-voorzitter is niet bang dat als de horeca open mag, opeens restaurants, cafés en hotels verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van alle bezoekers. ‘We durven die verantwoordelijkheid wel aan. We zorgen er toch ook voor dat alles hygiënisch is en dat alles veilig is?’, aldus Willemsen. ‘Waar het om gaat, is dat je het ons niet aan mag rekenen als mensen zich onverantwoordelijk gedragen. Wij zorgen echt wel dat alles goed is geregeld, maar behandel ons als alle andere sectoren. Na de eerste lockdown bijvoorbeeld, zag je meteen elke dag boa’s de horeca controleren, en dat gebeurt niet bij winkels ofzo.’

 

Willemsen ziet de steun in elk geval op lokaal niveau groeien voor openen. Burgemeesters spreken zich er openlijk voor uit en willen meedenken over pilots. ‘Die zien ook dat het onhoudbaar is’, zegt de voorzitter. Maar het wachten is op het fiat van de landelijke overheid. Willemsen: ‘Als het al komt tot een opening, dan is de horeca niet opeens gered. Er is een goed herstelplan nodig. Het gaat wel drie tot vijf jaar duren voordat we dit te boven zijn. Veel ondernemers hebben zich in de schulden moeten steken. Die last moet ook worden weggewerkt, zodat de horeca weer kan investeren, dat is blijvend nodig.’

 

Lees ook het interview met café-eigenaar Rens Degenhart (tapperij De Verwachting, Assendelft). Hij worstelt om het hoofd boven water te houden nu zijn café al zo lang dicht is: ‘Zakelijk gaat het ronduit slecht’

Handig: de wekelijkse Forum-alert

Handig: de wekelijkse Forum-alert

coronacrisishorecainterviewnoodsteun