Poolse ondernemers helpen Oekraïners: 'Anders gaan ze daar dood'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
07-04-2022

De oorlog in Oekraïne heeft een enorme vluchtelingenstroom losgemaakt in de richting van buurland Polen. Poolse ondernemers halen alles uit de kast om ze te helpen, al is dat niet gemakkelijk. 'We laten zien moeilijke beslissingen te willen nemen.'

 

Toen de eerste Oekraïners zich bij de grens meldden, zette directeur Piotr Szeliga meteen alle bussen en buschauffeurs in van PKS Bilgoraj, een personenvervoerbedrijf in het oosten van Polen, om mensen gratis op te halen. Ondanks de risico’s stuurde hij een colonne van acht bussen naar de Oekraïense stad Lviv om tweehonderd weeskinderen op te halen. Best een uitdaging voor de ondernemer, vertelt hij. ‘Geen verzekeraar dekt nu Oekraïne, voor ongevallen of diefstal, dus we draaien zelf op voor eventuele tegenslagen. Maar ze hebben daar slechts een beperkt aantal bussen beschikbaar, en de nood is hoog.’ En dus helpt hij hen. ‘Oorlog is een verschrikkelijk drama voor iedereen. Als we de mensen daar achterlaten, dan veroordelen we ze tot ar­­moede of de dood.’

 

Niet zonder risico

Vanaf het begin van de oorlog zetten bedrijven in Polen zich in om de Oekraïners te helpen. En dat is niet zonder risico, aangezien het land aan Oekraïne grenst en de Polen zo kans lopen betrokken te raken bij de oorlog. Het varieert van kleine restaurants met inzamelingsacties tot grote warenhuizen die als opvanglocatie dienen, hotels die kamers ter beschikking stellen en autoverhuurders die een deel van hun vloot gratis uitlenen. Allemaal spontane acties, ook door buitenlandse bedrijven met een vestiging in het land.

 

'Als we mensen achterlaten, veroordelen we ze tot armoede of de dood'

 

‘Het is ongelooflijk wat de Polen hier op humanitair gebied doen’, zegt Maciej Warowny, de directeur van TWG Polska, de Poolse afdeling van het Nederlandse uitzendbureau. ‘Ook bij ons is het spontaan ontstaan. We regelen vervoer en zorgen voor huisvesting. We delen ook voedsel en kleren uit waar we kunnen.’ Ondertussen is op het hoofdkantoor van TWG Polska in Wroclaw zelfs een speelkamer voor gevluchte kinderen ingericht. Hartverwarmend, al geeft Warowny toe dat het nu al steeds moeilijker wordt om iets concreets te betekenen. ‘We zoeken constant naar kamers en appartementen. Maar bij ons in de buurt is er amper meer iets te vinden.’ Binnen twee weken is het aantal vluchtelingen naar Polen gegroeid tot meer dan een miljoen. En ze blijven komen.

 

Moeilijke beslissingen

De Poolse solidariteit met Oekraïne komt niet uit de lucht vallen, en zowel Warowny als Szeliga vinden dat de rest van Europa zich moet aansluiten. Hulp, zo zegt Szelige, is ook een motivering voor Oekraïne om terug te vechten. ‘Ik heb Nederlandse initiatieven aan de grens gezien, en ik sta open voor contact met Nederlandse ondernemers’, zegt Szeliga. De oorlog, zo vindt de meerderheid in Polen, is ook het resultaat van Westerse naïviteit richting Rusland. Een boycot van Russisch olie en gas vinden ze absoluut nodig, net als meer sancties en hulp om Oekraïne te verdedigen. ‘Polen laat nu zien moeilijke beslissingen te willen nemen’, besluit Warowny.

 

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Michiel van Blommestein
+31 70 3490 165