Juist nu vaart maken richting een duurzaam houdbaar pensioenstelsel

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
02-11-2020

Als er één ding duidelijk is geworden de afgelopen maanden, dan is het wel de behoefte aan perspectief. Werkenden, gepensioneerden, ondernemers: we snakken er allemaal naar om te weten waar we aan toe zijn. Als het gaat om corona natuurlijk, maar óók als het gaat om de toekomst van de pensioenen. Daarom ben ik ook zo blij met het pensioenakkoord dat we afgelopen jaar verder hebben uitgewerkt.

 

Inzichtelijker, persoonlijker en eerlijker pensioen

Om het nog even samen te vatten: de pensioenen worden straks inzichtelijker, persoonlijker en we krijgen leeftijdsonafhankelijke premies: een eerlijker systeem voor jongeren. Daarnaast sluit het akkoord ook beter aan op de huidige arbeidsmarkt.

 

Stabiele pensioenpremies

De afspraken zorgen voor ondernemers in de eerste plaats voor stabiele en voorspelbare pensioenpremies. Dat is winst. Daarnaast hebben we afspraken kunnen maken over een verbetering van het nabestaandenpensioen, over mogelijkheden om eerder te kunnen stoppen met werk en een subsidie om duurzame inzetbaarheid een extra impuls te geven. Voor zelfstandige ondernemers wordt het makkelijker om toe te treden tot het pensioenstelsel.

 

Vaart maken met uitwerking

Het zijn allemaal zaken die juist nu belangrijk zijn om snel te regelen. Hoe meer vaart we kunnen maken met de uitwerking hoe beter dus. Een van de zaken die nog uitgewerkt moet worden met het kabinet is het ingroeipad, oftewel de overgangsperiode tot het jaar 2028, als iedereen over moet zijn naar het nieuwe stelsel. Zonder goede afspraken hierover dreigen in de komende jaren forse verlagingen van de pensioenen.

 

Duidelijkheid over ingroeipad

Eerder al hebben wij opgeroepen om snel duidelijkheid te geven over dit ingroeipad en dit vorm te geven in de geest van de afspraken rond de nieuwe pensioencontracten. Dus: kijk bij alle beslissingen rondom de hoogte van de pensioenpremies, pensioenopbouw en pensioen vanuit de nieuwe contracten. We moeten daarbij geen problemen vooruit schuiven, maar ook geen onnodige problemen in de overgangsfase creëren.

 

Politiek nu aan zet

Met het uitwerken van het pensioenakkoord hebben we samen met het kabinet en werknemersorganisaties een volgende stap gezet naar een toekomstbestendig pensioenstelsel. Maar voordat we daar zijn, moet er ook nog een hoop werk gebeuren. Allereerst is de politiek daarvoor aan zet voor een aanpassing van de wetgeving. Als voorbereiding daarop organiseert de Tweede Kamer binnenkort een rondetafelgesprek. Vervolgens is het aan decentrale sociale partners en pensioenuitvoerders om alle wijzigingen door te voeren. Een hele klus. Maar laten we ook in deze moeilijke tijden aantonen dat we – samen met de politiek – stappen blijven zetten in de richting van een duurzaam houdbaar pensioensysteem. Want dat kunnen we in deze tijden goed gebruiken.

 

Jurre de Haan

Beleidssecretaris pensioenen