Jacco Vonhof, Ingrid Thijssen: 'Laat medewerkers waar mogelijk thuiswerken'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
14-10-2020

Thuiswerken: ideaal is het niet. Ook uit eigen ervaring weten we dit inmiddels. Teveel vergaderen via Teams of Zoom is dodelijk vermoeiend, overleggen via de groepsapp leidt soms tot misverstanden, online is het lastiger om met elkaar tot goeie ideeën te komen en contracten sluit je liever met mensen die je écht in de ogen hebt kunnen kijken. En laten we wel wezen: we missen het ook gewoon om elkaar even bij de koffieautomaat te treffen. 

 

Elkaar opzoeken op de werkvloer

Niet zo verwonderlijk dus dat we elkaar na de eerste coronagolf weer voorzichtig op zijn gaan zoeken op de werkvloer. Ook nu de tweede coronagolf over het land spoelt, zijn we dat in veel bedrijven blijven doen, zo blijkt uit de cijfers. Lang niet in alle bedrijven en het gaat bij veel bedrijven misschien maar om een klein deel van het personeel voor wie geldt dat ze in principe thuis kunnen werken, maar toch: het is te veel.

 

Als zorg bezwijkt, valt alles stil

Want het is een van de elementen die eraan bijdragen dat de zorg weer overbelast dreigt te raken. En we weten allemaal: in een samenleving waarin de zorg dreigt te bezwijken en die niet meer adequaat in staat is om doodzieke mensen op een goede manier te verplegen, valt alles stil. De schade die dit aanricht aan de economie is enorm en bedreigt direct het voortbestaan van bedrijven, banen en inkomens.

 

Iedere maatregel uit de kast trekken

De enige manier om het tij te keren is om echt álles uit de kast te trekken wat we kunnen verzinnen aan effectieve maatregelen. Thuiswerken en het aantal vervoersbewegingen beperken is daar één van. Minder mensen op straat, minder mensen in het openbaar vervoer, minder mensen op de werkvloer betekent minder kans op extra besmettingen en minder belasting van de zorg. En dus ook minder extreme overheidsmaatregelen.

 

Ondersteun uw medewerkers bij thuiswerken

Daarom doen wij een oproep aan alle werkgevers in Nederland: laat iedereen voor wie dat ook maar enigszins mogelijk is, thuiswerken de komende weken. En ondersteun uw medewerkers op alle mogelijke manieren om dit goed te kunnen doen en vol te kunnen houden. We realiseren ons dat u al ontzettend veel te verstouwen hebt, maar alstublieft, laten we dit met zijn allen doen. Alleen door solidair te zijn met elkaar, krijgen we het virus onder controle en de economie weer aan de praat.

 

Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland

 

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn een nieuwe bewustwordingscampagne gestart: 'Voorkom een totale lockdown. Als het kan, werk thuis!' In onze toolkit vindt u enkele banners om vrij te gebruiken voor de eigen website, nieuwsbrief of social media.