Ministeriële regeling single use plastics gepubliceerd

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
31-03-2022

Deze week is de ministeriële regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik gepubliceerd. Hierin staan maatregelen om het gebruik van kunststof bekers en verpakkingen voor voedsel voor eenmalig gebruik te verminderen. Ook is de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid over de kosten van zwerfafval nader uitgewerkt.

 

Europese Directive

De ministeriële regeling is een doorvertaling van de Europese Single Use Plastics Directive, doorvertaald naar het Nederlandse Besluit Kunststofproducten voor eenmalig gebruik (inwerkingtreding vorig jaar juli) en nu dus ook naar een ministeriële regeling.

 

De internetconsultatie van de regeling heeft tot enkele aanpassingen in de regeling geleid. Zo is de regeling verduidelijkt op het gebied van hoogwaardige recycling en voedselveiligheid. Dat is vanwege Europese voorschriften nu eigenlijk alleen doenlijk bij PET. Verder vroegen veel ondernemers meer tijd om te kunnen voldoen aan de eisen uit de Regeling. Om hen tegemoet te komen is ervoor gekozen om de regels voor bekers niet in 2023 in te laten gaan, maar gelijktijdig met de regels voor voedselverpakkingen vanaf 1 januari 2024.

 

Evenementen

Verder stelt de Regeling dat als er via een Algemene plaatselijke verordening (APV) strengere regels gelden, bijvoorbeeld het verplicht gebruik van herbruikbare bekers op evenementen, de regels van de APV voorgaan. Tot slot zijn zorginstellingen en gesloten inrichtingen uitgezonderd van de Regeling.