Verlofregelingen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact

Het afstemmen van werk en privé of arbeid en zorg is primair de verantwoordelijkheid van de werknemer. Verlofregelingen (wettelijk en niet-wettelijk) kunnen daarbij ondersteunend zijn. Vereenvoudiging en indikking van het grote aantal verlofsoorten is wenselijk. Financiering van verlof, voor zover opportuun, moet zoveel mogelijk uit algemene middelen plaatsvinden. Uitbreiding van het aantal regelingen is wat werkgeversorganisaties betreft niet aan de orde.

Verlofregelingen 

Een werknemer kan voor verschillende zorgtaken verlof opnemen. Er is bijvoorbeeld zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof, zorgverlof en calamiteitenverlof. Werkgevers en werknemers kunnen samen afspraken maken hoe zorg en werk gecombineerd worden, zolang ze zich aan de wet houden tenminste. Werkgevers vinden dat er nu te veel verschillende soorten verlof zijn. Het is beter om dit eenvoudiger en makkelijker te organiseren. Er moeten liever geen nieuwe wetten komen voor speciale verlofregelingen. Verder vinden werkgevers het logisch dat de overheid het verlof voor een groot deel bepaalt uit de belastingen.  

Als mensen vrij moeten nemen voor zorg, dan is het niet altijd nodig om verlof te nemen. Ze kunnen bijvoorbeeld ook tijd compenseren door op een ander moment extra uren werken, door hun vrije dagen te gebruiken of meer uren maken als dat kan. Flexibele werktijden en goede kinderopvang kunnen werknemers ook helpen om arbeid en zorg beter te combineren. 

 

Calamiteitenverlof 

Doordat Nederlanders steeds ouder worden (vergrijzing), komen er steeds meer zorgtaken op mensen af. Steeds meer mensen zorgen voor een familielid, een vriend of een buurtgenoot en dat is vaak lastig te combineren met werk. Werkgevers doen er goed aan om flexibel om te gaan met mantelzorgers. In een krappe arbeidsmarkt (veel vacatures) wil je natuurlijk niet dat medewerkers minder gaan werken of zelfs gaan stoppen. Als een werknemer vrij moet nemen om dringende privéredenen, dan kan hij of zij calamiteitenverlof opnemen. Het gaat dan om bijzondere persoonlijke of onverwachte situaties. De werkgever betaalt het loon door tijdens het calamiteitenverlof.  

 
Lees meer