Prinsjesdag

This is my image

Wat is
Prinsjesdag

Prinsjesdag is een belangrijke dag in Nederland. Het gebeurt elk jaar op de derde dinsdag van september. Op deze dag presenteert de regering haar plannen voor het komende jaar in de vorm van de Troonrede. Die wordt voorgelezen door de koning. De Troonrede gaat over verschillende onderwerpen zoals economie, het aantal banen, onderwijs, zorg en veiligheid.

Onze
standpunten

Miljoenennota

Na de Troonrede geeft de minister van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer. Dit zijn de financiële plannen van de regering voor het komende jaar. De Miljoenennota is een document waarin de Nederlandse regering haar plannen voor het komende jaar vertelt en uitlegt hoe de financiële en economische situatie van het land is. Deze geeft ook een overzicht van de kosten van alle plannen. De Rijksbegroting bestaat uit een schatting van de kosten (begroting) voor alle ministeries en geeft aan hoeveel geld elk ministerie krijgt en hoe zij dit geld het komende jaar moeten uitgeven.

Prinsjesdag 2023

Elk jaar geven de werkgeversorganisaties snel een reactie op de financiële plannen van Prinsjesdag. Ze bekijken welke mogelijke effecten de regeringsplannen hebben op bedrijven. Bijvoorbeeld de effecten op het aantal banen (werkgelegenheid), op investeringen en innovatie. Over het algemeen vinden de werkgevers dat er minder regels en minder belastingen voor bedrijven moeten komen. Hier vind je de reactie van de werkgevers op de Prinsjesdagstukken van het afgelopen jaar. In de Miljoenennota en Rijksbegroting voor 2023 staan goede plannen voor de koopkracht, maar ondernemers maken zich wel zorgen of er voldoende aandacht is voor de economie.

Economische situatie is uiterst onzeker

De economische situatie in Nederland is uiterst onzeker. Zo krimpt de Nederlandse economie als één van de weinige EU-landen. Bovendien loopt de industriële productie al zeven maanden op rij terug, vallen investeringen, die nodig zijn voor economische groei en verduurzaming, stil en hebben we te maken met hardnekkige inflatie. Tegelijkertijd staat de winstgevendheid van veel bedrijven onder druk door de opeenstapeling van kosten. Daarom is het goed dat het demissionaire kabinet de lasten voor ondernemers nu niet zwaar verhoogt, anders de afgelopen jaren. Ook is het goed dat regelingen om (groene) investeringen te stimuleren worden verruimd.

Laat werken meer lonen

Dat bestaanszekerheid nu hoog op de politieke agenda staat, is logisch. In Nederland moet je kunnen rondkomen. Wel is het van belang de juiste maatregelen te nemen. Het klinkt weliswaar sympathiek om het minimumloon opnieuw stevig te verhogen, daar houden werknemers alleen relatief weinig van over. We moeten er voor zorgen dat (meer) werken meer loont. Een nieuwe verhoging van het minimumloon leidt daarnaast tot verdere prijsstijgingen. Daarmee helpen we de Nederlander van de regen in de drup. Bovendien kan het mkb zo’n stijging na de stijging van 25 procent in één jaar niet aan.

Miljoenennota vraagt om verstandig vervolg

In de aanloop naar de verkiezingen is nu vooral politieke zelfbeheersing belangrijk. VNO-NCW en MKB-Nederland zien veel onzekerheid onder ondernemers over wat de toekomst brengt. Ondernemers hebben nu de wind in de zeilen nodig en heldere normen en meer ruimte om zelf oplossingen te vinden. Het zou onverstandig zijn nu alsnog maatregelen te nemen die tot nieuwe lastenverhogingen leiden, in de vorm van bijvoorbeeld verhoging van de winstbelasting. Het is verstandiger de almaar uitdijende herverdelingsuitgaven in de begroting en de almaar oplopende collectieve uitgaven in te dammen en om bij de overheidsfinanciën de tering naar de nering te zetten. En tegelijkertijd uitgaven in onze toekomst, zoals voor de nieuwe energie-infrastructuur en innovatie, op peil te houden.

Bekijk hier de terugblik op de ondernemerslunch en de Prinsjesdagborrel

Was u bij de ondernemerslunch en/of de Prinsjesdagborrel van VNO-NCW en MKB-Nederland? Bekijk hier de terugblik.

Handige links