Ondernemerschap

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact

Wat is ondernemerschap?

Sommige mensen weten het al jong: ze willen later geen baan, maar ze willen een eigen bedrijf starten, ondernemer worden. Ondernemers zien kansen waar anderen vooral bedreigingen zien. Ze wachten niet af, maar komen in actie om hun ideeën waar te maken. Zulk ondernemerschap is nodig om de Nederlandse economie te laten groeien. Daar profiteert iedereen in Nederland van. Het is dus belangrijk dat ondernemers hun ideeën kunnen uitvoeren en dat ze niet te veel tijd kwijt zijn aan onnodige regels, formulieren en vergunningen. Werkgevers dringen er bij de overheid op aan dat ondernemers niet te zwaar belast worden met onnodige regels. 

Ondernemerschap en kansen 

Ondernemers zien altijd kansen om te groeien of te vernieuwen. Digitalisering (automatisering, robotisering) kan daarbij helpen. Mkb-ondernemers kunnen gebruikmaken van ‘digitale werkplaatsen’ om bijvoorbeeld hun online sales & marketing op poten te zetten of om gebruik te maken van data. Studenten uit het hbo, mbo of wo helpen dan daarmee. Digitalisering kan helpen om een bedrijf productiever te maken en om meer winst te maken. Duurzame ontwikkelingen bieden bedrijven ook kansen: bijvoorbeeld om met nieuwe – circulaire – producten te komen, of nieuwe klanten te bereiken. 

Startups 

De kracht van een nieuw idee: dat zie je vooral terug bij startups en scale-ups. Een startup maakt vaak gebruik van moderne technologie en heeft grote ambities. Startups en scale-ups hebben vaak geld nodig van investeerders om te kunnen groeien. Op die manier kunnen kleine startups, grote scale-ups en technologiebedrijven worden. Ook werkgeversorganisaties en publieke initiatieven helpen startende bedrijven: bijvoorbeeld met het CoSta-netwerk en GroeneGroeiers. In dit netwerk leggen grote Nederlandse bedrijven contact met start-ups en scale-ups en helpen zij met kennis en middelen om van nieuwe ideeën een succes te maken. 

Wat is durfkapitaal? 

Durfkapitaal, ook wel venture capital genoemd, wordt gebruikt om ondernemingen die hoge risico's lopen te financieren. Vaak gaat het hierbij over startende ondernemingen. Het durfkapitaal wordt verstrekt door durfkapitaalverstrekkers of 'venture capitalists', die in het investeren in bedrijven gespecialiseerd zijn. Maar ook banken en private investeerders kunnen optreden als durfkapitalisten. 

 
Lees meer