Brexit

This is my image

Wat is
Brexit

In 2016 heeft het Verenigd Koninkrijk (VK) besloten om uit de Europese Unie (EU) te stappen: de Brexit. Waarom Brexit? Dat is makkelijk: British exit. Dat betekent dat de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa moest veranderen. Na lang onderhandelen is er op 24 december 2020 een akkoord gesloten over nieuwe samenwerking. Dat betekent ook dat er nieuwe regels gelden voor zakendoen met het VK.

Onze
standpunten

Ondanks de Brexit handelt Nederland nog steeds veel met het Verenigd Koninkrijk. In 2021 steeg de export vanuit Nederland zelfs naar 38 miljard euro (van 34,9 miljard in 2020). Nederland voert vooral aardolieproducten, elektrische apparaten en telecom-apparaten uit naar het VK. De import vanuit het VK naar Nederland werd ook groter: dat was 26,3 miljard in 2021.

Nieuwe handelsafspraken

Binnen de Europese Unie kun je vrij reizen en ook vrij handelen. Sinds het Verenigd Koninkrijk uit de unie is gestapt, is er geen vrij verkeer van mensen en goederen meer tussen de EU en het VK. Daarom moesten er nieuwe handelsafspraken komen. Die afspraken worden nu stapsgewijs ingevoerd: telkens komen er nieuwe controles bij aan de Britse grens. Vooral voor handel in voedingsmiddelen, landbouwproducten en levende dieren komen er extra grenscontroles.

Brexit gevolgen

In het nieuwe handelsakkoord had Noord-Ierland een moeilijke positie. Eerst was namelijk afgesproken dat er bij handel vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Noord-Ierland ook grenscontroles moesten plaatsvinden. Dat kwam omdat Noord-Ierland bij de interne markt van de EU hoorde maar ook onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk. De Britten en de Noord-Ieren waren hier niet blij mee. Begin 2023 zijn het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie tot nieuwe afspraken gekomen. Dit moet de problemen oplossen. Het ‘Windsor Framework’ zorgt dat er twee goederenstromen komen: een groene en een rode. Goederen die naar Noord-Ierland gaan hoeven niet gecontroleerd te worden (groene stroom) en goederen die vanuit het VK naar de Republiek Ierland gaan (de EU dus), moeten wel gecontroleerd worden (rode stroom). Waarschijnlijk worden deze afspraken in 2024 ingevoerd.

Handige links