RI&E goed geregeld in het mkb

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
07-06-2021

Gezond en veilig werken is belangrijk. De aandacht hiervoor neemt de laatste jaren gelukkig toe. De overheid stimuleert dit ook, met de verplichting voor bedrijven in Nederland om eventuele risico's in kaart te brengen met een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en een plan van aanpak te maken.

 

Helaas heeft maar de helft van de bedrijven in Nederland een eigen RI&E. Brancheorganisaties kunnen hun leden ondersteunen bij dit proces. MKB-Nederland heeft een stappenplan ontwikkeld voor branches die hun eigen RI&E-dienstverlening aan ondernemers willen starten of verder verbeteren. Iedere stap kent een aantal instaptips én verdiepende tips. De instaptips zijn voor de brancheorganisaties die nog geen branche-RI&E hebben, hun dienstverlening nog moeten starten of weinig bedrijven met een RI&E in de sector hebben. De verdiepingstips bestaan uit ideeën en suggesties voor branches die al verder zijn, al een goede branche-RI&E hebben en willen groeien in het aantal lidbedrijven met een RI&E.

 

Project RI&E goed geregeld in het mkb

Het RI&E-stappenplan komt voort uit het project 'RI&E goed geregeld in het mkb' van MKB-Nederland, dat is opgezet met steun van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Tussen maart 2020 en april 2021 hebben in totaal 18 brancheorganisaties en uitvoerende organisaties hieraan deelgenomen. Deelnemende branches en uitvoerende organisaties zijn gezamenlijk aan de slag gegaan met het delen van goede praktijkvoorbeelden en best practices via werk- en kennissessies langs drie sporen:

  1. Meer bedrijven met een RI&E.
  2. Risico's in kaart en op de agenda.
  3. Reduceren van complexiteit van de RI&E voor de ondernemer.

De opbrengsten hieruit zijn samengebracht in het RI&E-stappenplan.

 

Bekijk het Stappenplan RI&E-dienstverlening hier:

 

stappenplan RI&E