18 DEC, 2024 • Projecten

Samen voor weerbare branches

Nederland kent een goede infrastructuur, een open economie, uitstekende logistieke knooppunten en een gunstige ligging ten opzichte van het Europese achterland. Deze elementen maken Nederland aantrekkelijk voor ondernemers. Helaas gedijen ook criminelen bij deze omstandigheden, waardoor ondernemingen uit verschillende branches het risico lopen misbruikt te worden voor criminele doeleinden. VNO-NCW, MKB-Nederland, Platform Veilig Ondernemen Nederland en Avans Hogeschool slaan de handen ineen om branches en hun ondernemers praktische handvatten te bieden voor het vergroten van de weerbaarheid.

In opvolging van de ‘Handreiking kwetsbare branches’ van het ministerie van Justitie en Veiligheid, werken VNO-NCW, MKB-Nederland, Platform Veilig Ondernemen en het Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht van Avans Hogeschool samen aan een vervolgaanpak die brancheverenigingen in staat stelt zich samen met hun leden te weren tegen crimineel misbruik. Deze opvolging heeft de naam ‘Weerbare Branches’ gekregen

Guardian Scripting

Een belangrijk onderdeel van het project Weerbare Branches is het onderzoek, uitgevoerd door het Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht van Avans Hogeschool. Aan de basis van dit onderzoek ligt een risicoanalyse, die wordt uitgevoerd volgens de veel toegepaste methodiek crime-scripting. Door het criminele (keuze)proces vanuit het perspectief van de dader in kaart te brengen (te scripten), worden aanknopingspunten voor preventieve maatregelen (mogelijke gelegenheidsstructuren) inzichtelijk gemaakt. Deze worden gespiegeld aan de preventieve maatregelen die al door de branches worden genomen. Vervolgens verplaatst het perspectief van het onderzoek zich van de dader naar de beschermer en wordt gekeken hoe deze kan worden versterkt in zijn/haar rol en positie. Dit wordt gedaan aan de hand van de methodiek Guardian Scripting, een methode die niet eerder op deze manier in Nederland is toegepast. Het Guardian Script dient als basis voor een praktische ‘toolkit’ waar de leden van de brancheverenigingen zelf mee aan de slag kunnen om de weerbaarheid verder te vergroten.

Deelnemende branches
Het onderzoek wordt uitgevoerd bij vijf branches, die allemaal interesse hebben getoond in project Weerbare Branches.
Dit zijn:

  • Cumela
  • GroentenFruit Huis
  • HISWA-RECRON
  • Koninklijke Horeca Nederland
  • VBO makelaar

Tijdens het onderzoek wordt niet alleen gekeken naar branche-specifieke versterkingskansen, maar juist ook naar de overkoepelende principes. Zo dragen de deelnemende brancheverenigingen met hun deelname bij aan het bredere doel en bereik van het project.

De toolkit
Mede in samenwerking met Platform Veilig Ondernemen worden tools ontwikkeld en samengesteld. Daarbij staat de toepasbaarheid voor de branches en de individuele ondernemer centraal.

criminaliteitsbeheersingpreventiemaatregelen