Onze aanpak

Hoe werken we?

Als ondernemer heb je het druk genoeg met het runnen van je bedrijf. Daarom is het goed om te weten dat MKB-Nederland zich inzet voor jouw ondernemersbelang, ook in je directe omgeving. Wij hebben veel contact met gemeenten, provincies en andere belanghebbende partijen om zo de stem van het mkb te laten horen. 

Lokaal richten wij ons op belangrijke onderwerpen zoals het op tijd betalen van rekeningen, het remmen van sterk stijgende belastingen en het verminderen van regels en onnodige vergunningen. Ook streven we naar het terugdringen van winkelleegstand en het bevorderen van de kansen voor het mkb bij aanbestedingen. 

Als lid van MKB-Nederland maak je deel uit van ons invloedrijke netwerk van ondernemers en beslissers in politiek, instanties en bedrijfsleven. Wij zorgen ervoor dat je als ondernemer op de hoogte blijft van relevante informatie en ontwikkelingen, zodat je op een efficiënte manier je bedrijf kunt runnen. Kortom, bij MKB-Nederland kun je terecht zodat je kunt ondernemen. 

Hoe komen we tot onze standpunten?

Om te bepalen hoe we jouw geluid het beste kunnen vertalen richting politiek, praten we veel met onze leden. Dat doen we in ruim zestig expertcommissies, ongeveer tien platforms en in zeven strategische beleidscommissies. Zo organiseren wij de invloed van onze leden op ons beleid. En zijn we goed op de hoogte van wat er speelt bij bedrijven. We weten zo ook welke oplossingen voor ondernemers werken.  

Wie met ons in gesprek is hoort de stem van 170.000 ondernemingen van ultraklein tot middelgroot en uit allerlei sectoren. 

Waar laten we onze stem horen?

Onze stem laten we horen in de landelijke en lokale politiek, het openbaar bestuur en bij andere maatschappelijke organisaties. MKB-Nederland  is een belangrijke speler in de Sociaal-Economische Raad (SER), het belangrijkste adviesorgaan op sociaal- en economisch gebied van de regering. En in de Stichting van de Arbeid, het gezamenlijk overlegorgaan van werkgeversorganisaties en vakbonden.  

Daarnaast is MKB-Nederland vertegenwoordigd in het Europees Economisch en Sociaal Comité (de Europese SER). Daarin hebben ook vakbonden en diverse andere belangengroepen zitting. Het EESC adviseert de Europese Commissie gevraagd en ongevraagd over alle relevante Europese dossiers. 

Met wie werken we samen?

Vanuit de Malietoren in Den Haag werkt VNO-NCW samen met MKB-Nederland, de ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf, vanuit één gezamenlijke werkorganisatie. Gezamenlijk werken we verder nauw samen met het Netwerk Zelfstandig Ondernemers, de belangenorganisatie voor zzp’ers.

Verder zijn zes regionale werkgeversverenigingen aan MKB-Nederland verbonden.  

Wil je meer weten over de regionale werkgeversverenigingen? Klik dan hier.

Ook in je directe omgeving komt MKB-Nederland op voor de belangen van ondernemers. We hebben veel contact met gemeenten, provincies en andere partijen. En werken samen met lokaal partners en hebben zes lokale/regionale afdelingen voor een kansrijk ondernemersklimaat.   

Lokaal richten we ons vooral op de volgende onderwerpen:

  1. Betaal rekeningen op tijd
  2. Zet een rem op lokale lasten voor het bedrijfsleven: maximaal de inflatie 
  3. Dring winkelleegstand terug en zorg voor een goede visie op detailhandel
  4. Zorg voor minder regels, schrap onnodige vergunningen
  5. Besteed uit en mkb-vriendelijk aan
  6. Voorkom wildgroei ondernemersfondsen
  7. Zorg voor een goede afstemming bij het uitvoeren van openbare werken 

Onze afdelingen organiseren ook interessante netwerk- en informatie bijeenkomsten voor leden.  

Ben of word je lid van één van deze afdelingen dan ben je ook lid van MKB-Nederland en profiteer je van al onze lokale, regionale en landelijke ledenvoordelen.  

Lees hier meer over lidmaatschap. 

In Brussel werkt VNO-NCW intensief samen met de Europese associatie van ambachten, klein en middelgrote ondernemingen SME United en de 69 daarin verenigde ondernemersorganisaties uit de Europese landen. MKB-Nederland heeft zitting in het bestuur van SME United. 

Projecten